Testele antigen Covid-19 au ajuns în Iași

1686420460-huge

Testele rapide de depistarea a virusului SARS COV-2 au ajuns in unitatile de primiri urgente din Iasi. Primul lot contine 900 de teste antigen Covid,  iar pacienţii cu simptome care se prezinta in spital primesc rezultatul in mai putin de 15 minute.

Numarul pacientilor cu suspiciune de infectie Covid fata de ceilalti care se prezinta in urgenta a crescut. Noaptea trecuta, 50% dintre cei care s-au prezentat in unitatea de primire a urgentelor erau suspecti de coronavirus.

Pentru inlaturarea pericolului de raspandire a virusului, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a distribuit catre unitatile medicale teste antigen Covid-19 care indica rezultatul in 15 minute.

prof.univ.dr. Diana Cimpoesu- sef UPU SMURD Iasi

Ele sunt distribuite către UPU de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si de la Spitalul de Pediatrie.

 Felul in care acestea sunt utilizate este documentat de un ordin al comandantului actiunii, care stabileste situatiile in care se folosesc testele rapide.

Diana Cimpoesu:

Este vorba in primul rand de pacientii cu simptome care se prezinta in urgenta, pacientii cu imagine radiologica care sunt investigati in urgenta, pacienti care sunt in stare critica fara a se cunoaste etiologia si la care exista o suspiciune clinica. Ma refer la pacientii soc, cu insuficienta respiratorie sau coma adusi din prespital

Aceste teste vin sa usureze activitatea cadrelor medicale. Insa, in momentele in care vor exista situatii discordante intre examinarile specifice depistarii infectiei cu noul coronavirus si test, doar PCR-ul va elucida problema.

prof.univ.dr. Diana Cimpoesu- sef UPU SMURD Iasi

Atunci cand vor exista diferente intre examenul clinic, analizele biologice si rezultatul testului, evident, tot testul Real Time PCR va transa situatia dar este posibila in felul acesta o orientare mai rapida a pacientilor din urgenta catre spitalele pentru pacienti covid faza 1 sau 2, si suport.

Medicii infectionisti spun ca aceste teste se pot realiza individual, in propriul camin doar cu respectarea masurilor de protectie.  Iesenii insa nu se incumeta sa il faca singuri.

Cred ca un cadru medical este cel mai potrivit sa iti ia un exudat nazal.

Pana la urma este siguranta noastra.Pe jumatate da, pe jumatate nu. Normal ca trebuie un cadru medical. Intai informat bine . Nu poti sa faci test la voia intamplarii. Este un lucru destul de important

Testele care au fost livrate de IGSU nu sunt destinate solicitarilor din partea populatiei. Acestea sunt utilizate pentru pacientii in urgenta, special pentru cei in stare critica si cu simptomatologie.