Testează, tratează, învinge Hepatita C, campanie de informare

Doinita Mihaela Oancea

Testează! Tratează! Învinge hepatita C!

Campania de informare a populatiei asupra cauzelor, efectelor si tratarii Hepatitei C a început ieri la Iași, in cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Tele M Invitati ai emisunii Scoala si Sanatate au fost Dr. Camelia Cojocariu. medic primar gastroenterolog la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi, Dr. Anca Deleanu, medic de familie, presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei Iasi si actrita Doinita Oancea, unul dintre ambasadorii campaniei de informare.

Inca de la inceputul emisiunii, Dr. Camelia Cojocariu a furnizat publicului informatia atat de mult asteptata de toti pacientii diagnosticati cu Hepatita C: „Astazi a fost publicat noul protocol de tratament antiviral. A fost o pauza intre cele doua protocoale, de aproape sase luni, perioada in care multi pacienti au fost testati, au deja criteriile de tratament si toti asteapta sa inceapa tratamentul. Deci, pentru ei este o veste foarte bună.”.

Datele statistice plaseaza Romania in fruntea clasamentului tarilor europene in care se moare din cauza cirozei hepatice, afectiune provocata si de hepatita C: „Hepatita virală C este una dintre principalele cauze pentru ciroza hepatica si trebuie sa subliniez, din pacate, ca in ultimii ani, Romania este pe primul loc in Europa in mortalitatea din cauza aceasta. Incercam sa depistam cat mai multi pacienti cu hepatita cronica virala C, pentru ca acum avem la indemana tratamente foarte eficiente care asigura vindecarea infectiei cu virus hepatitic C in proportie de peste 98 la suta din cazuri.

Hepatita C nu are simptome pronuntate, iar cand boala este descoperita, ar putea fi prea tarziu pentru pacient.

In general, boala este asimptomatica. Simptomatologia apare doar atunci cand boala este cu evolutie indelungata, intr-un stadiu avansat. Singura modalitate de a depista o hepatita virala C este screening-ul.06 Este bine să depistezi boala cat mai precoce si astfel sa o tratezi precoce.„, a adaugat Dr. Camelia Cojocariu, medic primar gastroenterolog.

Pacientii pot incepe cu o vizita la medicul de familie, care initiaza procedura de testare si il trimite apoi, daca este cazul, la medicii specialisti gastroenterologi sau de boli infectioase.

„Medicul de familie este un pion important in aceasta procedura, intrucat pe listele noastre se afla numeroase persoane care ar trebui testate. In acest moment, vorbim despre o testare gratuita numai pentru persoanele asigurate, pentru ca testarea este asigurata de CAS. Dar avem, in acelasi timp, si programe care se pot adresa persoanelor neasigurate.„, a declarat Dr. Anca Deleanu, medic de familie.

In campania de informare a populației intitulata „Testeaza! Trateaza! Invinge Hepatita C!” s-au implicat si persoane publice. Actrita Doinita Oancea este unul dintre ambasadorii campaniei: „Ma bucur foarte mult ca am ocazia să le dau vesti bune oamenilor. Ceea ce incercam noi sa facem acum este sa informam cat mai mult populatia despre cat de periculoasa este aceasta boala asimptomatica si despre faptul ca oamenii pot accesa testarea si tratamentul, gratuit.Am avut un caz chiar in familie, o matusa care a suferit de aceasta boala, de Hepatita C si care s-a tratat cu cativa ani in urma cu ajutorul unui tratament cu interferon si costisitor si foarte greu, fata de tratamentele de acum, usoare si moderne, care nu au efectele adverse ale interferonului.Matusa mea a stat cu acest virus ani de zile, cand a fost depistata era deja foarte avansat. Ceea ce vreau sa le spun inca o data oamenilor este sa se gandeasca foarte bine daca vreodata au fost expusi unor factori de risc pentru hepatita C si sa mearga la medicul de familie si, daca este cazul, sa ajunga sa se trateze.

Romania detine primul loc in Europa in privinta infectarii cu virusul hepatitic de tip C, cu un procent de 3,3 %, iar la nivel national, regiunea Moldovei are cea mai insemnata rata a prevalentei, 4,3 %. Judetul Iasi detine un nedorit procent de 3,79 la suta, situat peste media nationala.