Persoanele se vor putea vaccina gratuit împotriva cancerului de col uterin

col_uterin

Ministerul Sănătăţii din România a anunţat faptul că va modifica programul de vaccinare anti-HPV în România, după ce programul a fost reluat în 2021. În momentul de faţă, vaccinul se administrează pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani, la solicitarea făcută de către părinţi la medicul de familie. Însă reprezentanţii ministerului au precizat, conform 360medical.ro, că programul urmează să fie extins astfel încât să cuprindă şi femeile cu vârsta de până la 45 de ani, dar şi la băieţi. Totodată, se doreşte compensarea vaccinurilor prin introducerea lor în Programul Naţional de Vaccinare din România.

Peste 100.000 de fete de până în 18 ani au fost deja imunizate, în România, din 2021 încoace. Informaţia a fost transmisă presei de către Fundaţia Renaşterea, iar creşterea vârstei de vaccinare este susţinută inclusiv de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a spus Alexandru Rafila în comunicatul de presă citat.

Pentru această compensare, Ministerul Sănătăţii a anunţat că resursele financiare necesare vor fi transferate în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Declaraţia ministrului a fost asumată public şi în cadrul unei mese rotunde organizată de Fundaţia Renşaterea, pe tema „Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului şi eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”.

Prima extinderea vârstei de vaccinare a fost realizată în septembrie 2021, fiind incluse şi fetele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, până la momentul respectiv fiind vaccinate doar tinerele între 11 şi 14 ani. Actualul vaccin anti-HPV previne până la şase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin.