Testari gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin în mai multe județe din Moldova

oncoprev-deplasari-screening-firma-bacau-2-5960

Echipa medicală de la IRO Iași desfășoară o campanie de testări pentru prevenirea cancerului de col uterin în cadrul proiectului ONCOPREV care este derulat în județele din nord estul țării: Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Neamț și Vaslui. Proiectul este în parteneriat cu Fundația Enable România.

Femeile care doresc să beneficieze de testare gratuită trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate, în original, și cu o copie după aceasta. Echipa medicală le va recolta femeilor secreții de la nivelul colului, acestea trebuind să se pregătească așa cum fac în mod obișnuit pentru un consult ginecologic.

Astfel, luni, 12 septembrie 2022, unitatea mobilă de screening se va deplasa în comuna Ipatele, județul Iași, începând cu ora 9:00, urmând a fi prezentă în fața Căminului Cultural. Pe 13 septembrie, medicii din cadrul IRO Iași vor testa gratuit femeile din comuna Frătăuții Noi, județul Suceava. Pe 14 septembrie, începând cu ora 9:00, unitatea mobilă de screening va fi prezentă în comuna Trifești, județul Neamț. Persoanele care doresc să beneficieze de testare gratuită trebuie să se deplaseze la dispensarul din comună. Pe 15 septembrie, caravana IRO Iași va staționa în comuna Miroslăvești, județul Iași, urmând ca în data de 16 septembrie să se poată testa gratuit împotriva cancerului de col uterin femeile din municipiul Botoșani. Pentru aceasta trebuie să se deplaseze, începând cu ora 10:00, pe Pietonalul Unirii, în fața Muzeului Județean.

În data de 19 septembrie, o unitate mobilă de screening împotriva cancerului de col uterin va fi prezentă, de la ora 9:00, în fața primăriei Răducăneni. De asemenea, în intervalul 19-21 septembrie, medicii din cadrul IRO Iași vor testa doamnele și domnișoarele din Iași, unitatea mobilă fiind prezentă, în intervalul orar 9:00-15:00, pe esplanada Palas din fața Teatrului Luceafărul. Pe 20 septembrie, o caravană IRO se va deplasa în comuna Zvoriștea, județul Suceava. Mai apoi, pe 23 septembrie, de testări gratuite împotriva cancerului de col uterin vor beneficia femeile din comuna Cordăreni, județul Botoșani. Unitatea mobilă va fi prezentă, începând cu ora 10:00, în fața Căminului Cultural.

Pe 26 septembrie, medicii din cadrul IRO Iași vor efectua testări Babeș Papanicolaou sau HPV femeilor din comuna Butea, județul Iași. Caravana va fi prezentă de la ora 8:30, în fața dispensarului. Cea de-a doua unitate mobilă se va deplasa în comuna Stolniceni Prăjescu, putând fi găsită în fața Căminului Cultural, de la ora 9:00. În data de 27 septembrie, unitatea mobilă de screening împotriva cancerului de col uterin se va deplasa în orașul Siret, județul Suceava, fiind prezentă în curtea Spitalului de Psihiatrie, de la ora 10:00.

Pe 28 septembrie, de la ora 10:00, caravana IRO Iași va putea fi găsită în municipiul Suceava, județul Suceava, în curtea Bisericii „Sf. Vineri”. Pe 29 septembrie, vor putea beneficia de testare gratuită împotriva cancerului de col uterin femeile din comuna Fântânele, județul Iași. Astfel, unitatea mobilă de screening va staționa de la ora 8:30, la Centrul de zi din comună. Testările împotriva cancerului de col uterin pentru luna septembrie se vor încheia în data de 30 septembrie, când unitatea mobilă va fi prezentă, de la ora 10:00,  în comuna Cristești, județul Botoșani.