Testări gratuite pentru cancer de col uterin la Piatra-Neamț

thumbnail (2)

Astăzi, la ora 12:00, la sediul Primăriei Piatra Neamț a avut loc conferința de presă despre proiectul de screening pentru cancer de col uterin ONCOPREV. Acesta este implementat cu fonduri nerambursabile și este derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable și cu sprijinul Primăriei Piatra-Neamț și al Direcției de Asistență Socială.

În cadrul prezentării, alături de primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, au participat Ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași și dr. Laurențiu Bontaș, manager de proiect.

„Mă bucur să anunț că municipiul Piatra-Neamț găzduiește caravana ONCOPREV, care are scopul de a veni în sprijinul sănătății publice și de a sublinia rolul și importanța prevenției. Proiectul facilitează accesul la procedee corecte de depistare și tratare a unei boli ce poate fi destul de periculoasă în absența tratamentului efectuat corespunzător și la timp. Pe această cale fac un apel către toate femeile din Piatra-Neamț să vină și să folosească aceasta oportunitate de a se testa gratuit, pentru că cel mai important și eficient lucru este să previi și nu să tratezi”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Proiectul are drept obiectiv testarea a 170.000 de femei asigurate sau neasigurate din Regiunea Nord – Est pentru perioada 2020-2023.

Pot participa la campanie femeile din categoria de vârstă menționată, dacă nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin și nu au mai făcut screening gratuit în ultimii 5 ani.