Testări gratuite HPV și Papanicolau în cartierele din Iași

Anual, peste 1.800 de femei mor in Romania din cauza cancerului de col uterin si aproape 3.400 sunt diagnosticate cu aceasta boala. Institutul Regional de Oncologie continua campania de testare gratuita pentru depistarea cancerului de col uterin in municipiul Iasi. Pentru a ajunge la cat mai multe femei, in mai multe cartiere din oras, vor fi amplasate unitati mobile dotate cu echipamente speciale pentru testarile gratuite HPV si Babes Papanicolau.

Femeile sunt asteptate de medici pentru un consult gratuit la Centrul de Cartier Păcurari in perioada 9-11august, pe 21 și 22 august 2023, unde caravana IRO Iași va staționa la Centrul de Cartier Tătărași.

Pe 23 și 24 august 2023, medicii din cadrul IRO Iași vor ajunge la Centrul de Cartier Frumoasa, iar pe 28 și 29 august 2023 vor fi pe Esplanada Piața Voievozilor.

Flavius Iordache, medic primar obstetrica ginecologie

Avand in vedere numarul si incidenta cancerelor de col in Romania este foarte importanta depistarea leziunilor preneoplastice cat si neoplazice la nivelul colului uterin. Testele HPV si Papanicolau.

Sunt niste teste simple si usor de efectuat si nu prezinta pregatire prealabila. Ne asteptam la un numar ridicat de paciente, avand in vedere ca acestea au fost informate sa vina la locatia respectiva.

Depistarea precoce a cancerului de col uterin poate salva sute de vieti anual.

Flavius Iordache, medic primar obstetrica ginecologie

Le explicam importanta acestor teste si faptul ca, noi in cadrul proiectului am depistat un numar crescut de cazuri noi de cancer de col uterin.

Femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani vor putea face testul Babeș Papanicolau, iar cele cu vârsta între 30 și 64 vor beneficia de testare HPV. Pentru a beneficia de consultul gratuit, pacientele trebuie sa se prezinte la unitatile mobile cu buletinul și o copie.

Mariana Șerban, pacientă

Bine. Este pentru sanatatea noastra, trebuie sa o facem. Este pentru liniste, sa fim linistite noi ca nu suntem bolnave. Nu trebuie sa le fie frica pentru sanatate si pentru si pentru linistea lor. Sa stai linistita ca nu esti bolnava.

În perioada 5 și 6 septembrie 2023, în intervalul orar 10.00 – 16.00, caravana IRO va staționa în cartierul Nicolina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *