Testarea elevilor se va face marți

teste saliva

Din cauza întârzierilor de livrare, testarea elevilor nu se va mai face mâine, ci marți. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că urmează să primească în noaptea de duminică spre luni încă două milioane de teste rapide antigen din salivă.

„Din informaţiile primite astăzi de la inspectoratele şcolare, lotul de două milioane de teste va ajunge în ISJ-uri în această seară sau mâine. Având în vedere traseul acestora: ISJ-unitate şcolară-diriginţi/învăţători-beneficiari, este foarte puţin probabilă testarea în cursul zilei de mâine. Anumite judeţe au distribuit deja testele rămase în stoc din loturile anterioare pentru a acoperi testarea de luni a unor categorii/niveluri de învăţământ (de exemplu Bucureştiul a distribuit în grădiniţe). În funcţie de ziua în care testele ajung în şcoli, vom putea decide utilizare lor eventual in ziua x+1”, a transmis secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Sorin Ion.

Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate.

„Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte,din cauza întârzierilor în livrarea materialelor,  s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, anunță Grupul de comunicare strategică.

Zilele de testare vor fi schimbate, în viitor, în funcție de disponibilitatea testelor.

„Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din invatamant. Aceasta testare se va face de 2 ori pe săptămâna, luni și joi sau marți și vineri, in funcție de disponibilitatea testelor”, a adăugat Grupul de comunicare strategică.

Ministerul Sănătății a transmis că este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice.