Testare gratuită în cabinetele medicilor de familie pentru pacienții cu simptome Covid

07articol_covid_si_testarea

Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență conform căreia medicii de familie pot face teste rapide antigen pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la pacienții cu simptome. Pacienții cu simptome Covid nu vor plăti testarea.

Noua hotărâre este valabilă doar pentru medicii de familie care au contract cu casele de asigurări de sănătate. Aceștia vor achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării

Cadrele medicale care realizează testarea rapidă vor raporta rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

Cetățenii care vor beneficia de testarea la medicul de familie sunt cei înscriși pe lista proprie a medicului de familie. Persoanele eligibile pentru testare sunt care au cele care au siptomele infectării cu virusul SARS COV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.