Teren de 20 de hectare, transferat Arhiepiscopiei Sucevei pentru construirea unui centru liturgic, social şi filantropic

FB1A0694-640x400

Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă prin care se transferă un teren din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” în domeniul public al municipiului Suceava, în vederea construirii unui ansamblu arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Se transmite terenul în suprafaţă de 20 de ha, număr cadastral 409/1, din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Sişeşti”, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava, în domeniul public al municipiului Suceava în vederea construirii ansamblului arhiepiscopal al arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Suprafaţa de teren este dezmembrată din zona centrală a lotului de 49 ha cu deschidere la cele două străzi principale care îl încadrează pe laturile lungi: Drumul Judeţean 208A şi Drumul Comunal 69″, prevede propunerea legislativă iniţiată de un grup de opt parlamentari PSD şi PNL şi adoptată, luni, de Senat.

Potrivit expunerii de motive, „edificarea acestui centru episcopal (…) va contribui la evidenţierea ‘vetrei istorice’ a Sucevei precum şi la deschiderea ortodoxiei din Bucovina spre dialogul ecumenic”.

„Terenul ales pentru ctitorirea acestui ansamblu este cea mai bună soluţie identificată de autorităţile locale, fiind situat în zona limitrofă a cetăţii de Scaun a Sucevei, a seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Mitropolitul Dosoftei’ şi a Căminului de bătrâni ‘Sfântul Ioan cel Nou’. Centrul va avea în componenţă o serie de obiective care integrează servicii şi activităţi sacramental liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educaţional-culturale şi muzeistice,care vor răspunde nevoilor şi exigenţelor comunităţii”, se mai arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.