Teparii s-au mutat in online. Atentie la fraude!

Plata-online

In ultima perioada a crescut semnificativ numarul tranzactiilor online dar si cel al fraudelor. Modurile de operare ale hotilor sunt tot mai diversificate, iar cumparatorii care folosesc diferite platforme pentru a achizitiona sau vinde diverse produse trebuie sa fie atenti pentru a nu deveni victimele escrocheriilor online.

În ultimele luni, o metodă folosită frecvent de făptuitori este urmatoarea: Utilizatorul unei platforme comerciale on-line, care a publicat un anunț de vânzare a unui produs, este contactat de un potențial cumpărător care, folosind un anumit pretext, mută conversația de pe platforma comercială pe un alt canal de comunicare.

Ulterior, se declară interesat de achiziție, apoi susține că a efectuat plata și, pentru încasarea sumei respective, vânzătorul ar trebui să acceseze un link trimis de el și să introducă datele cardului pe care urmează să fie virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, după ce primesc datele de card și extrag banii din cont, atacatorii sistând orice conversație cu victima.

Recomandări pentru evitarea fraudelor:

 Menține conversațiile doar în mesageria platformei comerciale. Acesta e cel mai sigur canal de comunicare cu alți utilizatori pentru că îți permite să îți menții datele de contact private.

 Nu oferi nimănui date personale, parola folosită pentru accesarea contului tău de pe respectiva platformă comercială, date bancare sau fotografii ale unor documente personale.

 Acordă atenție limbajului folosit de potențialul cumpărător; de multe ori conversațiile sunt traduse cu un motor automat și acest fapt ar trebui să îți trezească suspiciunea.

 Nu accesa link-uri sau atașamente primite din surse necunoscute.

 Nu oferi interlocutorilor datele complete de card sau codul de validare a tranzacțiilor (CVV). Oricine are acces la aceste informații poate folosi cardul pentru a face plăți.

 Dacă suspectezi că ai fost victima unei fraude de acest tip, adresează-te cât mai repede băncii emitente pentru a bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite din cont și ulterior, depune o plângere la poliție.