Temperaturile ridicate, urmate de îngheț, ar putea afecta producția de fructe / ”Avem umiditate destul de mare, chiar și în aer avem undeva la 85%”

vreme-soare-primavara_09a9c

Sfârșitul anului a adus precipitațiile mult așteptate în județul Mureș, dar chiar și așa, anul 2022 a fost unul din cei mai secetoși ani, anunță Agenția de presă Rador.

Umiditatea a favorizat semănăturile de toamnă, care s-au dezvoltat și datorită temperaturilor ridicate, a explicat pentru Radio Târgu Mureş directorul Direcției pentru Agricultură Mureș, Ileana Gușatu.

„Cumulat, pe întreg anul, avem cu aproximativ 140 de litri mai puțin ca în ceilalți ani, deci cantitatea de precipitații de anul trecut este mai mică decât în alți ani. Avem umiditate destul de mare, chiar și în aer avem undeva la 85% umiditate, ceea ce este foarte mare. Plantele nu suferă, culturile arată foarte bine, am avut și zile cu temperaturi ridicate, ceea ce a influențat în bine culturile, mai ales cultura de grâu, care s-a dezvoltat foarte bine, la fel și cultura de rapiță, arată foarte bine”, spune Ilie Gușatu.

Temperaturile ridicate vin și cu o capcană, aceea că plantele rămân neprotejate de strat de zăpadă, atunci când va veni gerul.

Cel mai mare pericol este în pomicultură, unde pomii încep să aibă muguri, care vor cădea dacă vom avea temperaturi negative.

„Din păcate, temperaturile acestea ridicate din ultima perioadă, nu sunt benefice pentru pomicultură, pentru livezile de pomi fructiferi. Deja pomii au intrat în vegetație, a început să se umfle locurile unde vor da mugurii, și există riscul ca, în cazul în care aceste temperaturi ridicate se vor menține, pomii să intre în vegetație și apoi, urmând un ger, pentru că tot va fi și un ger, să fim în situația în care să pierdem recolta de fructe din acest an”, a mai spus directorul Direcției pentru Agricultură Mureș.

Specialiștii atrag atenția și asupra bolilor și a dăunătorilor care ar putea afecta culturile în această perioadă, pe fondul umidității și temperaturilor ridicate.