Temperaturi ridicate în cea mai mare parte a ţării luni. Marţi, caniculă în 14 judeţe şi în Capitală / Vijelii în mai multe zone de marţi până miercuri dimineaţă

Meteorologii anunţă temperaturi ridicate în cea mai mare parte a ţării luni, iar de la ora 20.00 intră în vigoare un cod galben de vijelii şi grindină în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Marţi, sunt prognozate temperaturi deosebit de ridicate în 14 judeţe şi în Capitală. De asemenea, de marţi dimineaţă şi până miercuri dimineaţă, cea mai marere parte a ţării se află sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii.

ANM anunţă pentru luni temperaturi deosebit de ridicate, caniculă şi disconfort termic ridicat în cea mai mare parte a ţării.

”În Crişana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi în Moldova se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud şi în est. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, precizează meteorolorgii.

Pentru intervalul 1 iulie, ora 20 – 2 iulie, ora 10 a fost emisă o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică, în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei.

”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, spun meteorologii.

ANM anunţă şi că pe parcursul zilei de luni (1 iulie) local vor fi manifestări de instabiliate în nord-vestul şi centrul ţării.

Marţi, 2 iulie, 14 judeţe şi Capitala voer fi afectate de temperaturi deosebit de ridicate, caniculă şi disconfort termic ridicat.

”În cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală şi sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, transmit meteorologii.

O atenţionare meteorologică de vijelii este valabilă pentru intervalul 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10.

„În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, local în Maramureş, precum şi la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de    20…40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50 l/mp”, este mesajul ANM.

 Miercuri, manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul şi estul ţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *