Temperaturi de vară la început de noiembrie dar vremea va intra in procesul de racire

soare

Noiembrie este o lună în care, de regulă, temperaturile nu depășesc, în medie, 8 grade Celsius. Insa de cateva zile, mercurul a urcat in termometre destul de mult iar in unele zone a depasit 20 de grade Celsius. Meteorologii spun ca in perioada urmatoare, vremea va intra intr-un proces de racire.

Deși temperaturile din România în ultima lună de toamnă sunt foarte ridicate, cel mai cald în noiembrie a fost acum 96 de ani, când mercurul din termometre a depășit 30 de grade.

Ovidiu Machidon, sef serviciu Centrul Regional de Meteorologie: „In decursul perioadei climatologice a ultimilor zece ani pot sa va spun ca avem o luna noiembrie mult mai calda decat ar fi in mod normal, cel putin in ultimii trei ani, cu valori 3-5 grade mai mari decat normele climatologice. Acesti ani au fost 2012 si 2019. Deocamdata inceputul lunii noiembrie 2022 se arata a fi frumos din punctul de vedere al vremii regimul termic este cu 2-3 grade mai ridicat decat valorile normale. Acest lucru se va mentine in urmatoarele doua zile„.

Valorimele maxime in urmatoarea perioada vor oscila intre 13-18 grade pe timpul zilei, iar cele minime intre 2-7 grade Celsius.

Ovidiu Machidon, sef serviciu Centru Regional de Meteorologie:In ceea ce priveste intervalul 13 noiembrie – 05 decembrie estimarile meteorologice realizate de catre Centrul de Meteorologie pentru durata medie de la Reading Anglia, estimari actualizate si adaptate la teritoriul Romaniei de catre Administratia Nationala de Meteorologie scot in evidenta ca mediile termice si mediile pluviometrice vor fi apropiate de valorile normale ale acestei perioade”.

Cu alte cuvinte, vremea intra in urmatoarele saptamani intr-un proces de racire, cu maxime de 3-6 grade  Celsius pe timpul zilei.