„TeleM in cartierul tau” – Păcurari

„TeleM in cartierul tau” a ajuns si in cartierul Pacurari, cel care se afla la intrarea in Iasi. Se poate spune ca ar fi „cartea de vizita” a orasului insa cei care locuiesc in Pacurari sunt de alta parere. Locurile de joaca, traficul si parcarile insuficiente sunt problemele care ii nemultumesc pe ieseni. Ce nota a primit administratila locala la partea de amenajare si igienizare a celor care locuiesc in Pacurari, veti vedea in cele ce urmeaza.

Inca din istorie au existat controverse legate de cartierul Pacurari. Lingvistii s-au confruntat de nenumarate ori de la ce ar fi putut proveni acest nume. Unii spun ca in vremurile de demult apuse veneau negustorii si vindeau pacura si gaz, si se numeau pacurari. Altii spun ca termenul pacurar s-ar referi la ciobani, aceasta zona fiind de intrare in timpul transhumantei, de aici provenind si numele. In cartierul Pacurari sunt nenumarate cladiri care au o importanta istorica deosebita pentru Iasi: Biserica Toma Cozma care a fost construita in anul 1807, Cimitirul Evreiesc care dateaza din 1881, fosta Fabrica de Bere, ridicata in 1845, care este astazi doar o ruina si Scoala Gimnaziala „Ion Creanga” care, în 1874, a fost numit ca institutor marele scriitor. Putem spune ca este un loc incarcat de poveste si istorie. Ulterior, in jurul anului 1950 s-a inceput constructia primelor blocuri, iar spre anii 1980 s-au ridicat locuintele de tip turn. Fiind zona de intrare pentru Iasi, cartierul Pacurari a fost intr-o continua schimbare. Astazi, toate elementele care amintesc de un Iasi istoric si muncitoresc, s-au schimbat. Traficul a devenit sufocant, iar spatiile verzi sunt cautate atat de tineri, cat si de persoane varstnice care nu vor sa parcurga tot orasul pentru o oaza de liniste.

Locuim de mult aici. Din 84. Am avut parte de schimbari placute, chiar acest parculet cu copaci. Ne bucuram ca sunt mai multi copaci. Ce ne deranjeaza: locurile de parcare, praful care nu stiu cum poate fi stopat. Nu stiu daca se poate reglementa. Terenul este acelasi, masinile sunt din ce in ce mai multe. Solutii eu nu vad”, a spus o ieseanca.

Spatiile de joaca necesita imbunatatiri si reparatii pentru ca ploile si timpul si-au pus amprenta pe mobilier.

„TeleM in cartierul tau” – Păcurari

Au facut parcul mai rau ca la tara. Asa ceva? Si ei se dau mari. Noi ce sa facem? In toate parcurile, aici e ca la nimeni. Nu, nu am ce sa spun bun.

Trebuie sa dam telefon sa vina ca sa coseasca, de parca e al meu. au zis ca daca dai bani. Am dat telefon la domnul primar si le-au spus – da, domnule, veniti si cositi. M-am rugat sa faca gard inalt aici, nu au facut nimic

– In centru e frumos, nu?

-Ee.. In Copou se poate si aici nu.”, a mai spus ieseanul nemultumit.

In imagini se poate vedea cum acest parculet nu a mai fost ingrijit de mult. Leaganele sunt o amintire iar vopseaua nici ca se mai vede.

„Sunt prea stricate, nu sunt vopsite, nu sunt igienizate.  Dalele au inceput sa se strice 11.23”, a spus o femeie care era cu nepotul in parc.

Pentru a face o evaluare a nivelului de trai din cartierul Pacurari, i-am rugat pe locuitori sa acorde o nota.

Pentru ca locuiesc eu aici. I-as da cam 8-9. Nu e de 10, nu pot sa exagerez. Nu e cel mai grozav cartier comparativ cu Copoul sau Bucium. De sta nu ma pot urca la 10.

-Deci Bucium si Copou ar fi de zece?

-Ar fi cred”, au spus oamenii.

I-as acorda o nota 7.

-Deci ar trebui sa aiba parcari, spatii verzi.

-Da, un parculet, ceva mai mare, sa se bucure pensionarii, copii. Sunt niste locuri de joaca dar mai trebuie. Suntem prea ingramaditi aici.

-Ca la tara. ”.

Unele persoane spun ca nu pot acorda note pentru ca sunt nemultumiti de cum este administrat cartierul de autoritati.

Nu, eu nu pot sa pun note, nu ma incanta deloc nimeni.

-Este loc de mai bine. Uitati-va, eu aici stau. Au facut parcul asta, vine lumea cu copiii, bunici, vor sa se duca afara,. Se duc langa bloc. Asa ceva?

Si ce nota sa ii dau? Nu merita, nu merita. Nu sunt pentru noi”.

In acest periplu al cartierelor din Iasi vedem care sunt problemele cu care se confrunta oamenii din comunitati, aflam lucruri interesante pentru a trage linie, sa vedem ce s-a facut si ce ar mai fi de imbunatatit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *