Telefoane performante în loc de imunoglobulină

spitalul de copii sf maria

Conducerea Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iași este acuzată ca ar fi închiriat două telefoane de ultimă generație pentru suma de 800 euro lunar. În același timp, angajații spun ca aceeași conducere nu ar achiziționa imunoglobulina pentru că ar fi prea scumpă. Întreaga situație a intrat în vizorul autorităților care au anulat procedura de licitație pentru închirierea telefoanelor mobile.

Pe 1 noiembrie, Spitalul de Copii Sf. Maria a anunțat achiziția în sistem de închiriere a două telefoane pentru aproximativ de 3.900 lei/lună, adică în jur de 800 euro/lună. Anul trecut, Spitalul de Copii Sf. Maria achiziționase, tot din bani publici, două telefoane.

Am realizat o verificare împreună cu conducerea spitalului din care a rezultat că achiziția directă nu a fost finalizată, ea fiind refuzată de spital ca fiind inoportună și în consecință, in SEAP s-a demarat anularea procedurii respective, prin acel proces de achiziție directă. De precizat că serviciile de telefonie mobilă se achiziționează conform legislației, în mod centralizat prin intermediul ONAC (n.r. Oficiul Național de Achiziții Centralizate), a declarat Marius Dangă, vicepreș. CJ Iași.

În luna iunie, directorul economic al Spitalului ar fi refuzat să achiziționeze imunoglobulină pentru că „este prea scumpă” și ar fi cerut medicilor să administreze unui copil o doză mai mică pentru a face economii. Pe de alta parte, reprezentanții Consiliului Județean Iași spun că ar fi o problemă cu stocurile de imunoglobulină.

Spitalul are tot bugetul necesar pentru achiziția acestui medicament. Exista la nivelul pieței o problemă cu stocurile la furnizori. Majoritatea comenzilor care nu s-au putut efectua din cauza refuzului furnizorilor de a aduce imunoglobulina din lipsa de stocuri, a precizat Marius Dangă, vicepreș. CJ Iași.

Mai mult decât atât conducerea spitalului afirmă că licitația pentru închirierea telefoanelor ar fi fost respinsă.

Au fost două telefoane pentru linii de garda defecte și s-a făcut acea achiziție CRRP de acceptare pentru închiriere. Directorul economic a considerat inoportună varianta găsită. Achiziția nu s-a realizat, în continuare cele 72 de telefoane din spital sunt pe ONAC, a precizat Alina Belu, manager Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Reprezentanții spitalului spun că există referatele pentru telefoanele de gardă.