Tele M implineste astazi 28 ani de emisie

telem

La 3 saptamani dupa momentul revolutiei romane din 1989 se nastea primul studio privat de televiziune din Europa de Est, fondat exclusiv de catre Ticu Isari in data de 15 ianuarie 1990. Dupa aproape 2 ani a fost aprobata intrarea in emisie. Pe 23 decembrie 1991, la ora 7.15 minute dimineata avea loc prima emisiune a studioului independent de televiziune Tele M Iasi.

“Emisia, a fost aprobata de către Guvernul României, cu mare greutate, după aproape doi ani , de la înfiinţarea studioului TeleM, la 15 ianuarie 1990, şi numai în urma presiunilor venite din exterior. Alături de TeleM, în acele timpuri, au fost ambasadele Statelor Unite ale Americii şi Marei Britanii. Postul de televiziune Tele M venea în eterul noii democraţii din România ca şi alternativă la Televiziunea Română, care deţinea monopolul şi era vocea puterii. Cine avea curajul să înfrunte noua cârmuire? Doar cei de la TeleM. Politicienii de după 1989 erau speriaţi de moarte când auzeau de TeleM, asa că au folosit toate mijloacele pentru a scoate din emisie noua televiziune. Timp de aproape un an de la prima emisiune din 23 decembrie 1991 şi până la 27 noiembrie 1992, când Tele M a câştigat propria frecvenţă de emisie, atacurile asupra studioului nu au încetat nici o secundă: TeleM a fost obligat să transmită emisiunile către ieşeni, numai după miezul nopţii, şi în zilele când nimeni nu s-ar fi uitat la televizor”, a spus Ticu Isari, fondator Tele M.

Timpul de emisie pentru Tele M, iniţial pe frecvenţa programului 1, ulterior pe frecvenţa programului 2, era acordat de Guvern la ore foarte tărzii şi fără nici o speranţă la audienţă. Pentru aceste ore Ticu Isari plătea de zece ori mai mult preţul pe care-l plătea televiziunea de stat. Se încerca de fapt falimentarea singurului post independent de televiziune, TeleM. De foarte multe ori, salariul pe care Ticu Isari il primea de la Aeroportul Iaşi, unde lucra ca şi Controlor de Trafic Aerian, pleca direct în conturile TVR, pentru a plăti emisia.

In ultimii 28 ani, Tele M Iaşi a devenit o oglindă care a reflectat cu obiectivitate problemele de zi cu zi ale oamenilor şi a adus faţă în faţă cetăţenii şi autorităţile competente în soluţionarea problemelor acestora. Astfel, reportajele, anchetele, jurnalele de ştiri si emisiunile au adus Tele M în topul preferinţelor telespectatorilor din Iasi si in ultimii ani din Moldova.

Jurnaliştii care au contribuit la consolidarea a ceea ce numim astazi brand-ul Tele M, nume care s-au impus în presa românească prin profesionalism, au primit, în decursul vremii, premii şi distincţii onorante pentru materialele difuzate de postul nostru. 

Petru Frasila, Christine Ionita, Gianina Munteanu, Leo Minescu sunt doar cateva nume care si-au pus amprenta pe evolutia acestui post de televiziune in ultimii 28 ani.

Ca in viata oricarei institutii media, momentele bune au alternat cu cele mai putin placute. Pe fondul presiunilor politice, schimbarile dese de actionariat au destabilizat cursul firesc al postului iar televiziunea a fost nevoita sa se desparta de multi profesionisti care s-au impus apoi pe piata media nationala.

“Paradoxal sau nu, poate cel mai dificil moment pentru Tele M a fost anul 2017 cand aceasta televiziune s-a aflat in pragul falimentului. Datorita unor oameni inimosi si a implicarii financiare a domnului Cristian Stanciu, Tele M nu s-a inchis, asa cum multi isi doreau, iar acum isi recastiga pozitia de pe piata. Stim ca intotdeauna este loc si de mai bine dar preferam sa reconstruim cu pasi mici si siguri sistemul de valori in care am crezut de la bun inceput, echidistanta si profesionalismul”, a spus Cezar Floristeanu, director Tele M.

Tele M este acum post regional si acopera toata regiunea Moldovei. Ne vom continua demersul jurnalistic echilibrat si continuam sa punem accent pe nevoile oamenilor.