Tele M Iasi, școala de jurnalism

TLm 3000

La mulți ani, TeleM!

În ultimii 30 ani, Tele M Iași a lansat nume importante pentru piața media locală și natională. De asemenea, știri și reportaje transmise de postul nostru au fost preluate de mari trusturi internaționale. Și acum, după schimbări repetate, Tele M are cea mai tânără redacție din presa ieșeana, cu o medie de vârstă de 23 ani.

Tele M este un brand media local și o voce importantă în Moldova. Anual, jurnaliști crescuți în curtea Tele M au fost ofertați de trusturile naționale. Mulți au ales să-și continuie cariera jurnalistică în capitală sau la posturi din străinătate, păstrând principiile de bază ale presei, învățate la Iași. 

Violeta Cincu – director Radio Hit: „La mulți ani, Tele M. Televiziunea locală face parte din istoria Iașului și face parte și din prezentul comunității și sperăm din viitorul ei. Televiziunea s-a dovedit a fi o pepinieră pentru voci și prezente pe care le regăsim fie în paginile ziarelor centrale, fie pe ecranele televiziunilor centrale. A fost și este plină de umor, ca multe experimente jurnalistice au marcat clasa politică. Mult noroc și tineți-o tot așa”

Chiar și acum, emisiunile Tele M care s-au impus pe piața media națională sunt la mare căutare pe rețelele de socializare. Savarina de Weekend, realizată de Ciprian Moraru alias Don Machiavelli este distribuită pe paginile de Youtube, Facebook sau TikTok, având 140 milioane de vizualizări, deși emisiunea nu se mai realizează de 6 ani. Tineri care au mare success iî spectacole de stand up precum Anisia Gafton sau Adi Bobo au debutat în televiziune, la emisiunile realizate de Ciprian Moraru.

Ciprian Moraru – fost realizator Tele M Iasi: „Îmi aduc aminte ca ai fost trambulina mea media care m-a făcut primul milionar ieșean în vizualizări, dar Youtube a rămas uimit de ce a putut să facă Tele M pentru lume, pentru 100 milioane de like-uri pe care le-am avut și pentru o întreagă echipa de colegi din Botoșani, Neamț, Suceava, din Moldova în general. Talentați, dornici de a sparge barierele ți granițele naționale ale telviziunilor centrale și iată ca ai reușit. Sunt mândru că fac parte din echipa Tele M. Suntem cumva un episod al doilea fiindcă a fost domnul Ticu Isari, domnul Frăsilă, au fost mai mulți înaintea mea și noi am continuat tradiția primei televiziuni indepedente din Iași”

Și acum, după 30 ani de la înființare, Tele M are o redacție de știri extrem de tânără, echipa formata din absolvenți ai Facultății de Jurnalism având o medie de vârstă ce nu depășește 23 ani.

Petru Frasila – fondator Tele M Iasi: „Eu vă urez la mulți ani, când spun asta acum mă refer la generația tânără care lucreaza acum la Tele M Iași, care acum 30 ani unii nu existași sau daca da, erați cu căruciorul, cu barza, cu trotineta. A fost greu, începuturile televiziunii au fost dificile”

Tele M se adaptează vremurilor și rămâne același post dedicat problemelor comunității. De câțiva ani, Tele M Iași se adresează regiunii Moldova, cea mai defavorizată la nivel național în ultimii 30 ani, cu o populație de 4,5 milioane de locuitori.

Adi Cristi – realizator Tele M Iasi:

„În primul rând, un mesaj de suflet care-mi aduce aminte de cum arătam eu în urma cu 30 ani și în al doilea rând, este un mesaj profesionist ăîn care consider că Tele M a fost prima redută audio vizuală aici la Iași, astfel încât ieșeanul a început să se obișnuiască să aibă dreptul la cuvânt. Cuvântul spus de Tele M cu timpul a devenit un cuvânt fundamental, care obligă ca mai marii zilei să țină cont de ceea ce doreste și ieșeanul”

În ultimele decenii, la Tele M au trecut nume precum Oana Turcu, Sabin Orcan, Leo Minescu, Traian Racu, Elena Troia, Bogdan Alexandru, Loredana Iordache, Andra Petrescu, Alexandra Stoian, Ciprian Moraru, Anisia Gafton sau Nadina Zissu.