Tehnologie printing 3D la Spitalul de Neurochirurgie

unnamed (5)

Neurochirurgia este simplificata cu ajutorul tehnologiei printing 3D. Tumorile cerebrale sunt identificate cu usurinta, iar interventia chirurgicala  se poate realiza dupa atenta inspectare a mulajelor care imita perfect vasele de sange, malformatiile sau leziunile care apar la nivel cerebral. Cu ajutorul acestor mulaje printing, timpul in sala de operatie este redus, iar medicii si asistentele sunt mai putin expusi radiatiilor.

Spitalul de Neurochirurgie ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iasi detine un sistem inteligent de printing 3D. Recent, un pacient a ajuns dintr-o alta clinica cu o hemoragie subarahnoidiana si a continuat schema de tratament. Dupa ce a fost identificata problema, s-a initiat procesul de printing 3D.

Noi am realizat o segmentatie a zonei de interes. Practic, noi selectam zona de interes, cumva o decupam pentru a facilita procesul de printing. Dupa ce am decupat zona de interes, ne va aparea un model 3D pe calculator.

Acesta este anevrismul pe modelul 3D pe care se poate vedea fosrte bine si orientarea.

Dupa ce a fost proiectat in format 3D pe monitor, imaginea va fi transferata catre imprimanta 3D din laborator si se continua cu un proces complex care poate dura si pana la 6 ore.

asist.univ. dr.Emilia Marciuc- rezident Radiologie si Imagistica Medicala

Dupa ce am realizat acest model pe calculator, iar cu ajutorul imprimantei avem acest model 3 D pe care noi il putem atinge, il putem invarti in toate planurile.

Din laborator, printingul merge la specialistii in neurochirurgie care inainte  de a se ocupa de procesul de extirpare a tumorii, identifica modalitatea de actionare pe mulaj.

Dr. Nicolaie Dobrin- medic primar neurochirurg

Aproape pentru fiecare leziune cerebrala, malformatie, anevrism colegii fac un model la scara 1 pe 1 a leziunii respective

Cum vedeti in situatia de fata, acesta colorat cu verde este un anevrism foarte, foarte mic. Avand aest mulaj, noi stim atunci cum putem intra pe vasul de sange care este unghiul curburii. Lucrul acesta este extraordinar deoarece ne usureaza mult munca si ne reduce timpul de expunere la radiatii.

Aparatele sunt achizitionate in decursul anilor 2018 si 2019 in cadrul unui proiect de doctorat.

medic specialist radiologie Bogdan Dobrovat – Sef radiologie

Sunt detalii de 0,05 mm pe care noi le putem crea cu aceste rasini. Costul a scazut semnificativ, practic un model de acest gen pe care il am in mana si prezinta vasele de sange de la baza creierului ajunge sa coste momentan undeva la 20-30 de lei.

Printingurile sunt personalizate pentru fiecare pacient in parte, iar dupa interventie se pastreaza in interiorul unitatii medicale.