Tehnologia, o „prietenă” care ne distruge sănătatea mintală

telefon internet

Suntem în era vitezei, iar tehnologia ne ajută în special la locul de muncă. Până la un punct, calculatoarele, telefoanele mobile cu accesoriile specifice sunt utile, dar când depășim măsura, ne pot produce grave probleme de sănătate. Specialiștii ieșeni atrag atenția asupra timpului îndelungat pe care atât copiii, cât și adulții îl petrec în special pe rețelele sociale, iar sănătatea mintală ne este grav afectată.

Fie că privim un film, jucăm jocuri video sau pur și simplu dam scroll pe rețelele sociale, internetul ne poate afecta subconștientul. Chiar daca nu ne dăm seama, cu toții am devenit dependenți de tehnologie, iar mulți tineri ajung prea devreme sa fie internați la psihiatrie pentru căderi nervoase, anxietate sau depresie. În cele mai grave cazuri, se poate ajunge chiar și la suicid.

„În primul rând apare mai frecvent la tineri, la adolescenți, la copiii care nu sunt supravegheați de părinții care muncesc foarte multe ore la serviciu. În general, comportamentul adictiv apare pe parcursul zilei, când petrec mai mult de 3, 5, 10 ore/zi în fața calculatorului. Ei sunt mai agitați, dacă le îndepărtezi calculatorul sau nu sunt în apropierea unui laptop, calculator, devin agitați. Dacă apar simptome tip depresive, persoana respectivă poate să aibă și gânduri suicidale și poate să ajungă internată în spital, poate să aibă gânduri suicidale, iar familia o aduce și o internează”, a declarat Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

Specialiștii ieșeni spun că principala greșeală care duce la această dependență este folosirea gadgeturilor la o vârsta fragedă. Pentru a-l ține ocupat pe copil, părinții apelează la telefoane sau tablete, lucru nociv în dezvoltarea creierului.

„Prima reacție a copiilor în momentul în care părinții vor să-i pedepsească, luându-le aceste gadgeturi este revolta că este al meu. Și de ce mi-l interzici. Pentru că odată ce mi l-ai dat și mi-ai spus că este al meu, acuma de ce mi-l interzici. Cred că cel mai potrivit este să fie un program în care să se observe foarte bine o delimitare a timpului, cât pot ei să stea pe aceste gadgeturi, nu o privare totală”, a spus Iuliana Filip, psiholog.

De asemenea, potrivit ultimelor studii, un procent de 30% dintre cei care folosesc tehnologiile noi, se îmbolnăvesc mult mai des de gripă și răceală. Și asta pentru că se produc fluctuații ale nivelului de cortizol, un hormon care afectează sistemul imunitar.