Tehnica agricolă necesară exploatării a 57000 de hectare, în vizorul studenților USV Iași aflați în practică, în Insula Mare a Brăilei

USV

Pentru a se familiariza cu tehnologiile de ultimă generație folosite în agricultură, o parte dintre studenții de la  Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV)efectuează un stagiu de practică la cea mai mare fermă din Uniunea Europeană. Mai exact, este vorba despre Facultatea de Agricultură din cadrul USV care a trimis 20 dintre studenți săi în stagiu de practică la cea mai mare fermă vegetală din Uniunea Europeană, aflată în Insula Mare a Brăilei, Al Dahra AGRICOST. Tinerii, care sunt în ultimul an de studii, la specializările Agricultură și Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară (EMIAIA),vor efectua până pe 7 octombrie2022, practica tehnologică de specialitate. Decizia aparține conducerii Facultății care dorește ca viitorii absolvenți să fie familiarizați cu tehnologiile de ultimă generație folosite în agricultură și mai ales pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru piața muncii, inițiativa fiind deja o tradiție în rândul studenților de la Facultatea de Agricultură.

În Insula Mare a Brăilei, este cea mai mare fermă din UE, dar și una dintre cele mai moderne și bine administrate companii. Este vorba de Al Dahra AGRICOST, care administrează mai mult de 57 000 de hectare de teren agricol și deține 0,6 la sută din suprafața arabilă a țării, fiind cea mai mare fermă vegetală din România, după suprafața cultivată. Compania produce aproximativ 1,2 la sută din producția agricolă a României, iar cu aproape 800 de angajați a obținut o cifră de afaceri netă de peste 375 milioane lei.

În parcul auto al fermei se regăsesc ultimele tehnologii în materie de tractoare, combine și alte utilaje și echipamente, 25 de milioane euro fiind suma vehiculată de către acționari ca fiind investițiile în tehnica agricolă necesară exploatării celor 57000 de hectare din Insula Mare a Brăilei.

Unul dintre obiectivele fermierilor insulari de la AlDahra AGRICOST este ca în câţiva ani să facă tranziția de la sistemul de cultivare minimum-till la cel conservativ – no-till, la această dată, în Insula Mare a Brăilei aproximativ 93 la sută din suprafaţă se lucrează pe minimum-till şi doar pe 7 la sută se aplică tehnologia no-till. Pentru sistemele de lucrări minime ale solului sau fără arătură(zero lucrări) trebuie schimbată gama de mașini cu agregate performante şi de înaltă precizie care, printr-o singură trecere pe câmp, să înfiinţeze culturile direct în mirişte.