Teatrul „Luceafărul” din Iași va fi reabilitat cu bani prin PNRR

luceafarul

După 35 de ani de așteptare, Teatrul „Luceafărul” din Iași va fi reabilitat. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare și are nevoie de reparații capitale atât la interior, cât și la exterior. În primă fază, Consiliul Județean Iași intenționează să aplice pentru un proiect prin Programul National de Reziliență și Rezistență pentru a putea demara lucrările la rețeaua energetică a Teatrului „Luceafărul”. Valoarea lucrărilor a fost estimată acum câțiva ani la 2,3 milioane de euro.

Clădirea Teatrului „Luceafărul” Iaşi a fost construită în perioada 1979 — 1986 în zona centrală a oraşului Iaşi. În ultimii ani, clădirea nu a mai fost reabilitată din cauza lipsei finanțării. În prezent, aceasta are o uzură avansată, iar degradările au fost identificate atât la interior, cât şi la nivelul elementelor de finisaj.

Primele demersuri ale noastre, ale Teatrului Luceafărul datează din anul 2013 deci au o oarecare vechime. Legislația românească presupune o serie de etape birocratice care nu pot fi sărite. Că Teatrul Luceafărul are nevoie de lucrări se vede cu ochiul liber. Nu trebuie să fii un specialist ca să-ți dai seama de acest lucru. Nu putem decât să ne bucurăm și să așteptăm să vedem schelele instalate în exteriorul clădirii, a spus Oltița Cîntec, director artistic Teatrul „Luceafărul” Iași.

Specialiștii spun că starea de degradare a apărut din cauza infiltrațiilor  de la precipitaţii. Din punct de vedere energetic, clădirea este costisitor de întreţinut datorită lipsei măsurilor de reabilitare energetică adecvate.

O primă etapă ar însemna reabilitarea termică a clădirii. Despre această etapă este vorba în ședință și cel mai devreme cred că va însemna anul viitor pentru că sunt acești pași birocratici care nu pot fi săriți, dar e minunat să începem, a mai spus Oltița Cîntec, director artistic Teatrul „Luceafărul” Iași.

Proiectul care urmează să fie depus prin PNRR are o valoare de 18,7 milioane de lei.