Taximetriştii ieşeni cer majorarea la 5 lei a tarifului per kilometru

taxi transport 2

Veste proastă pentru ieșenii care obișnuiesc să meargă cu taxiul. Pe fondul scumpirilor la carburanți, Filiala Iași a Camerei Naţionale a Taximetriştilor din România a solicitat autorităților modificarea tarifului maximal la o valoare de 5 lei/km. Astfel, fiecare companie va stabili un tarif până în acest prag pentru a putea face față cheltuielilor de întretinere – reparații și cu piesele de schimb a mașinilor, a cheltuielilor cu personalul și combustibilul.

Scumpirile bat și la ușa taximetriștilor. Astfel, potrivit unui proiect depus de Camera Naţională a Taximetriştilor din România, filiala Iași, prețul unei curse ar putea creste cu câțiva lei buni. Spre exemplu, pentru o cursă din zona Nicolina și până în Galata ieșenii vor fi nevoiți să plătească cu 9 lei mai mult față de cât este cursa acum.

„Noi am solicitat un preț maxim de 5 lei. Clar nu vom merge cu acest preț niciodată, că nu avem cum. În schimb, tariful de zi, va fi probabil între 3,60 și 3,80 pana în 4 lei/km. Cel de noapte și cel de exterior e cu totul altceva. Noaptea fiecare angajat care lucrează, beneficiază de niște sporuri. Au dreptul prin codul muncii ca ei să obțină niște libere. Deci, lucrurile diferă în funcție de timpul pe care el și-l petrece la stradă. E un preț care e aproape de 50% din bănuții pe care îi dăm noi pe combustibil, a declarat Mircea Manolache, președinte Camera Taximetriștilor din Iași.

Ieșenii sunt total indignați de creșterea de preț care se anunță.

„Merg cam de 3 ori pe săptămână.

Reporter: Care este distanța pe care o parcurgeți?

C: De aici la Vlădiceni.

R: Cât dați?

C: Cred că 25 – 30 de lei. Dar te mai păcălesc, lasă că știu eu. Nu, nu mai merge nimeni, o să mergem pe jos. Am 70 de ani și merg pe jos, îmi place foarte mult sportul, a spus un ieșean.

„Nu cred că este bine. Nu o să poată să mai meargă lumea și o să meargă pe jos”, a spus un alt ieșean.

„Dacă toate s-au scumpit și benzina și toate, nu trebuie să se scumpească și kilometrul la taxi?

Reporter: Mergeți des cu taxiul?

C: Mergem, normal că mergem”, a precizat un localnic.

Motivat de faptul că toate preţurile au luat-o razna, companiile de trasport susţin că nu pot face faţă cu tarifele actuale, care nu au mai fost majorate de foarte mulți ani.