Taxa pe lux aduce scandal între liderii Coaliției. Ciolacu amenință cu demisia, iar ceilalți lideri îl acuză de șantaj și cer ieșirea la guvernare

Şedinţă la Palatul Victoria, unde liderii Coaliţiei au discutat pe tema măsurilor de auteritate. În timp ce premierul Marcel Ciolacu a ameninţat cu demisia, mai mulţi liberali îl acuză de şanţaj şi cer ieşirea la guvernare. Mărul discordiei? Impozitarea proprietăţilor de lux, a microintreprinderilor şi creşterea impozitului pe dividente.

Liderii Coaliției au discutat planul de măsuri fiscal-bugetare pentru mediul privat, care va intra în vigoare la data de 1 octombrie și nu 1 septembrie, așa cum se dorea inițial. Asta pentru că liderii Coaliției nu s-au pus de acord cu privire la măsurile care vor fi luate de executivă în perioada următoare.

Nu se știe încă exact dacă TVA-ul pentru industria HoReCa va crește de la 9% la 19%. Încă sunt discuții în acest sens, pentru că au fost foarte multe nemulțumiri din acest sector. Din toamnă va exista taxa pe lux, mai exact, pentru mașinile scumpe și proprietățile de lux. Pentru proprietățile care depășesc valoarea de 500.000 de euro va exista un impozit de 0,3% și nu 1%, așa cum se discutase inițial.

Spre exemplu, pentru trei apartamente care au o valoarea de 600.000 de euro, se va plăti un impozit anual de 300 de euro. Și mașinile scumpe vor fi impozitate, mai exact, mașinile mai scumpe de 75.000 de euro. Aici va exista un impozit de 0,4% și nu unul de 1%, așa cum s-a discutat inițial în Coaliția de Guvernare. Pentru o mașină care are o valoare de 150.000 de euro, impozitul anual va fi de 225 de euro. 

Impozitul de dividente nu va crește de la de la 8% la 10%, așa cum și-ar fi dorit social democrații, după ce au existat mai multe nemulțumiri din partea PNL în acest sens. Micile afaceri vor fi impozitate de trei ori mai mult din toamna acestui an, au decis cei Coaliția de Guvernare. 

Mai mult, angajații din agricultură și construcții vor plăti din toamna acestui an contribuția la sănătate și, atât ei, cât și cei din sectorul IT, vor plăti impozit pe venit de 10%, pentru suma care depășește pragul de 10.000 de lei brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *