Taţii de nou-născuţi, ţinuţi tot „la gard“ cu zilele de şefii maternităţii?

foto_spital

Sesizarea unui tată care nu îşi văzuse fiul abia născut şi soţia, deşi trecuseră câteva zile de la naştere, nu a fost soluţionată favorabil acestuia şi celorlalţi ca el decât parţial. Ce recomandări a făcut DSP Iaşi maternităţii în cauză?

Aspectele semnalate de Bogdan Chirica, un tată din Iaşi, către Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, care fac referire la faptul că accesul vizitatorilor în Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi este strict interzis pe perioada spitalizării gravidei, nu au reuşit să schimbe modul în care lucrurile se desfăşoară în unitatea medicală.

Singura modificare este faptul că DSP Iaşi a recomandat conducerii spitalului revizuirea şi modificarea regulamentului în ceea ce priveşte circuitul vizitatorilor şi vizitarea pacientelor, „care să permită, conform unui program stabilit, vizitarea nou-născuţilor şi a mamelor fără a intra în zonele cu risc“. Aspectul a fost semnalat în „Ziarul de Iaşi“ pe data de 23 iulie, în articolul „Drama proaspeţilor tătici, la maternitate: «Eram dispus să plătesc»“, unde bărbatul a povestit că soţia sa a născut pe data de 8 iulie, însă nu a reuşit să îşi vadă soţia şi nici copilul timp de câteva zile, fiindu-i interzis accesul pentru a se putea interesa de starea lor. Singurele informaţii pe care acestea le-a primit din partea personalului medical au fost că soţia sa va trebui să rămână internată împreună cu copilul încă şapte zile, din cauza unei bacterii dobândite în spital. Acesta a solicitat la biroul de informaţii din triajul spitalului să poată discuta cu cineva din conducerea unităţii medicale, căruia să îi explice situaţia sa, fiind dispus că achite un echipament steril pentru a putea să îi vadă, însă nu a reuşit. În urma sesizării depuse pe data de 25 iulie, cei de la DSP Iaşi s-au deplasat la unitatea medicală, însă concluziile conduc la ideea că au existat doar probleme de comunicare, una dintre asistentele medicale folosind greşit termenul de „carantină“.

Astfel, asistenta care a furnizat informaţia respectivă urmează să dea o notă explicativă. „În perioada internării pacientei, spitalul nu se afla în carantină. Printr-o hotărâre a comitetului director al unităţii medicale din luna februarie 2018 a fost modificat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al spitalului cu privire la circuitul vizitatorilor şi vizitarea pacientelor prin care s-a decis diminuarea programului de vizită sau chiar interdicţia vizitelor pe o perioadă nedeterminată, datorată unor situaţii epidemiologice deosebite“, se precizează în răspunsul primit de bărbat de la DSP Iaşi. De asemenea, cei de la DSP susţin că în urma controlului s-a constatat că bărbatul a fost informat corespunzător referitor la starea de sănătate a mamei precum şi a copilului pe perioada internării. Bogdan Chirica nu a primit până în acest moment un răspuns şi la sesizarea înaintată către spital.

SURSA: ZIARUL DE IAȘI