Galați | Tată și fiu trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

fraudă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, tată și fiu, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comisă în forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul tatălui său, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente nereale, inexacte și incomplete cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 372.798 lei (195.017,63 lei – APIA, 177.780 lei – AFIR), sume cu care cele două agenții s-au constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.