Țările UE sunt furioase din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de plafonare a prețului gazelor naturale

ministri ue

O propunere a Comisiei Europene de a stabili un plafon pentru prețul gazelor naturale ar fi trebuit să calmeze cererile de acțiune pentru limitarea prețurilor ridicate. In schimb, a declanșat o criză politică.

Comisia a prezentat propunerea la începutul acestei săptămâni, după ce a fost supusă unor presiuni puternice din partea unui grup de 15 țări, dar acum acestea sunt consternate de faptul că plafonul este stabilit la un preț atât de ridicat încât este lipsita de efect. De asemenea, un grup de țări, care nu au vrut să aibă nimic de-a face cu un plafon, de teamă că acesta ar putea perturba piața, sunt furioase.

Un grup de țări caută să formeze o alianță de blocare dacă nu se abordează împreună atât pachetul, cât și plafonarea prețurilor. Cu toate acestea, diplomații nu sunt de acord dacă gruparea este formată din nouă țări puternice.

De luni de zile, ideea unui plafon de preț a divizat țările. Ea este susținută de un grup care include Belgia, Polonia, Grecia și Italia, în timp ce un bloc care include Germania, Austria, Danemarca și Olanda se teme că ar putea speria aprovizionarea.

„Mecanismul de corecție a pieței” propus de executivul UE nu a mulțumit pe nimeni. Acesta ar urma să stabilească o limită pentru prețurile de vânzare cu ridicata a gazelor naturale cu o lună înainte, la 275 de euro pe megawatt-oră, dar aceasta ar fi declanșată numai dacă prețurile ar rămâne peste acest nivel timp de două săptămâni și ar fi cu peste 58 de euro pe MWh mai mari decât prețurile gazelor naturale lichefiate de pe piața mondială timp de 10 zile.

„În cadrul discuţiilor privind mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, am reiterat solicitarea României privind introducerea unui plafon general la toate tranzacţiile cu gaze naturale din UE. Regulamentul prezentat răspunde doar parţial solicitărilor realizate de România precum şi de către alte state membre în acest sens. Actualul nivel al pragurilor incluse în regulament (un preţ al instrumentelor derivate de peste 275 euro pentru 2 săptămâni şi o depăşire a preţului TTF cu 58 euro faţă de alte preţuri de referinţă pentru LNG timp de 10 zile consecutive de tranzacţionare în cadrul perioadei de două săptămâni) reprezintă o invitaţie pentru creşterea preţului la gaze naturale şi nu un mecanism de plafonare. Am subliniat importanţa de a avea condiţii de activare realiste şi flexibile astfel încât mecanismul să răspundă solicitărilor Concluziilor Consiliului European din octombrie 2022, pentru a limita imediat episoade de preţuri excesive la gazele naturale”, a subliniat Popescu.

„Cu privire la măsurile de solidaritate între state membre în caz de criză în aprovizionare, am susținut importanța protejării industriei naționale, asigurarea unei compensări echitabile pentru gazele vândute în spirit de solidaritate, precum și posibilitatea ca statele membre să poată încheia pe bază voluntară acorduri de solidaritate cu statele din Comunitatea Energiei. Din perspectiva României este deosebit de important, în acest context, sprijinul care poate fi oferit Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză energetică în această perioadă. De asemenea, România este pregătită pentru încheierea de acorduri de solidaritate cu statele vecine, Bulgaria și Ungaria, conform reglementările europene în vigoare. Regulamentul privind accelerarea emiterii autorizațiilor pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile va asigura creșterea contribuției acestei surse de energie în perioada următoare, cu impact direct asupra securității în aprovizionare și scăderea prețului la electricitate pentru populație și industrie”, a mentionat ministrul Energiei.