Tarile G7 vor impune un plafon la preturile petrolului rusesc

Screenshot_20220902-191748_Chrome

Țările G7 și-au anunțat intenția de a crea o „coaliție largă” pentru a impune în comun un plafon la prețurile petrolului rusesc, potrivit unui comunicat al miniștrilor de finanțe din țările G7, publicat vineri.

„Vrem să construim o coaliție largă pentru a maximiza eficacitatea măsurilor noastre și facem apel la toate țările care încă mai doresc să importe petrol și produse petroliere rusești să se angajeze să facă acest lucru numai la prețuri egale sau sub plafon”, se arată într-un comunicat al Ministerului German de Finanțe.

Se observă că plafonul de preț va fi determinat de întreaga coaliție și va fi stabilit la un nivel bazat pe o serie de parametri tehnici.

Declarația G7 mai spune că miniștrii de finanțe din G7 fac apel la statele exportatoare de petrol să mărească producția pentru a reduce volatilitatea pe piața energiei.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a avertizat că impunerea unui plafon de preț pentru petrolul rus va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere.

Cu o zi înainte, viceprim-ministrul Alexander Novak a declarat reporterilor că Federația Rusă va inceta furnizarea de petrol și produse petroliere țărilor care vor impune un plafon la prețurile petrolului rusesc.