Țările G7 gata să impună sancțiuni împotriva Rusiei în cazul invaziei Ucrainei

Miniștrii de Finanțe G7 au declarat că sunt pregătiți să impună sancțiuni economice și financiare împotriva Federației Ruse în cazul unei invazii a Ucrainei. Acest lucru se spune în declarația miniștrilor de finanțe G7 postată pe site-ul web al guvernului britanic.

„Prioritatea noastră imediată este să sprijinim eforturile de detensionare a situației din jurul Ucrainei. Cu toate acestea, reiterăm că, în special, orice altă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, coordonat și puternic. Suntem pregătiți să impunem colectiv sancțiuni economice și financiare care vor avea consecințe masive și imediate asupra economiei ruse. Vom continua să monitorizăm situația foarte îndeaproape și suntem pregătiți să acționăm într-o manieră puternic coordonată și într-un termen foarte scurt, cu sprijin economic și financiar suplimentar pentru Ucraina”, se arată în comunicat.

De asemenea, miniștrii au subliniat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. „Suntem uniți în hotărârea noastră de a proteja suveranitatea, integritatea teritorială, precum și stabilitatea economică și financiară a Ucrainei. G7, împreună cu instituțiile financiare internaționale și în special cu Fondul Monetar Internațional (FMI), prin Acordul Stand-by din 2020, oferă Ucrainei un sprijin financiar semnificativ. Din 2014 până în prezent, sprijinul economic combinat bilateral și multilateral a depășit 48 de miliarde de dolari”, se arată în comunicat.

Tările G7 se vor asigura că Ucraina primește sprijinul economic necesar pentru a facilita eforturile de reformă în desfășurare ale autorităților în cadrul unui program FMI.