Tarile BRICS vor sa scoata o moneda internationala care sa concureze dolarul si euro

În viitorul apropiat va aparea o monedă internațională bazată pe coșul de valute ale țărilor BRICS. Acest lucru a fost de mai mulți investitori. Moneda BRICS va fi o alternativă la dolar. Cele cinci țări membre BRICS vor sa concureze în viitorul apropiat atât cu dolarul american, cât și cu moneda europeană.

„Noua monedă colectivă unică fără numerar a BRICS poate contribui la formarea unui sistem fiabil de așezări ale țărilor participante la asociația interstatală”, a declarat directorul pentru activități științifice al BRICS într-un interviu acordat Izvestia. Crearea sistemului de decontare BRICS va reduce costurile de tranzacție și va reduce semnificativ riscurile operațiunilor valutare și de credit ale țărilor participante la asociația interstatală, mai ales în condițiile actuale de sancțiuni.

Astăzi, introducerea monedei colective BRICS depinde în mare măsură de voința politică și de consimțământul țărilor partenere de a utiliza un astfel de mecanism într-o formă diferită de numerar, ca parte a implementării politicii monetare.

În prezent, potrivit experților, nu există obstacole semnificative în calea formării unei singure monede BRICS fără numerar sau în extinderea utilizării monedelor naționale BRICS în asigurarea cooperării economice externe. Unii finanțatori sunt siguri că, concurența radicală cu dolarul a început deja: monedele naționale ale țărilor BRICS sunt deja folosite ca rezervă. O bancă înființată de țările BRICS funcționează deja.

 BRICS este un acronim care se referă la țările membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.