Tarifele pentru metrul cub de lemn raman nemajorate

invitat_jurnal

Statutul padurarului

Metrul cub de lemn nu se va scumpi, in acest an. Declaratia ii apartine sefului Directiei Silvice Iasi si a fost facuta in cadrul jurnalului de stiri al postului nostru de televiune. Directorul Corneliu Parascan a vorbit si despre siguranta la locul de munca in cazul padurarilor din Romania, dar si despre modificarile care ar trebui aduse statutului de angajat, in conditiile in care un padurar pazeste si 400 de ha de teren forestier si nu dispune de niciun mijloc de aparare in fata hotilor de lemn.

Invitat la dezbaterea din cadtul jurnalului de stiri de la ora 21, Corneliu Parascan a vorbit despre siguranta la locul de munca, in cazul padurarilor care pazesc fondul forestier si proprietatile private de padure. De anul trecut, padurarilor le-au fost retrase pustile Kalasnicov, iar acum, in fata unui hot de lemne este nevoit sa se apare cu mainile goale. Recent, 89 de arme au fost livrate in intreaga Moldova, insuficiente, insa, ca numar.

„Armele le-au fost retrase, le-am depus la un armurier specializat, am platit ca sa le pastreze si am incercat sa le procuram, prin SEAP, pistoale cu glont, calibru 9 mm, dar, dupa o intreaga serie de contestatii in instanta, care s-au finalizat abia zilele trecute, abiaam reusit sa luam o parte din ceea c ear trebui sa dotam personalul. Se doreste cresterea autoritatii, dotarea cu armament, cu mijloace de comunicare, cu mijloace de deplasare si un sistem care sa functioneze, in sensul de a putea fi spirinit personalul de teren de catre politisti si jandarmi.”, a declarat Corneliu Parascan, director Directia Silvica Iasi.

Un singur padurar are in grija cel putin 400 de ha de paduri. Patrularea prin fondul forestier se face, de cele mai multe ori, cu resursele proprii.

„Padurarul actioneaza si are raza de activitate pe o suprafata foarte mare. Din pacate, sunt cantoane care au si 12 trupuri de padure, situate la distante foarte mari. Va dati seama ca, in momentul in care suna la 112, si cei care ne vin in sprijin trebuie sa aiba dotarea necesara, ca sa poata interveni imediat. Padurarii se deplaseaza cu masinile lor, atunci cind fac activitatile curente de paza, dar avem si masini la nivelul ocoalelor silvice, care vin in sprijinul personalului de teren, atunci cind sunt solicitari, impreuna cu personalul care raspunde de paza ocoalelor silvice.”, a adaugat directorul Directiei Silvice Iasi.

Seful Directiei Silvice Iasi sustine ca, in prezent, se fac verificari in toate padurile din Moldova, sa se vada unde au fost taiati ilegal copaci si unde ar trebui refacute impaduririle. In medie, anual, peste 120 de ha de teren sint impadurite si, cel mai des, asftel de actiuni au loc in Harlau si Pascani.

O veste buna pentru cei care folosesc lemnele pentru incazire. Tarifele la metrul cub raman neschimbate fata de anii trecuti: „Nu vom avea parte de scumpiri, deocamdata. Vom ramane la aceleasi preturi, avem sufficient volum pe care s ail punem la dispozitia persoanelor care doresc sa cumpere de la noi. Avem depozite permanente, unde ducem lemnul si de acolo se poate cumpara.”

Preturile pornesc de la 150 de lei pe mc pentru stejar si 160 de lei pentru fag. Toate tarifele sint publicate pe site-ul Directiei Silvice Iasi.