Tarifele de referință ale RCA cresc din nou. Ce impact vor avea pentru buzunarele șoferilor

acte necesare aviz medical soferi profesionisti

Sunt din nou majorări, însă mai mici decât cele din februarie, când prețurile au urcat și cu 40%.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru asigurările RCA, pentru următoarele șase luni. Important de menționat este că nu sunt prețurile pe care le vor plăti șoferii pentru polițe, ci sunt, așa cum le spune și numele, orientative, ca să ne dăm seama cât ar trebui să fie prețul unei polițe pentru fiecare categorie de vârstă și pentru fiecare tip de mașină.

Aceste tarife dau totuși tonul. Putem să ne dăm seama dacă vor crește prețurile cât de cât. Față de precedentele tarife, din februarie, când erau majorări și de 40%, acum vedem creșteri mai mici, dar sunt, în special pentru șoferii tineri, până în 30 de ani. Aproximativ 120 de lei în plus pentru mașinile cu motor mai mic, iar pentru o mașină puternică un șofer poate să plătească peste 4.700 de lei pentru RCA pentru un an. Este și cel mai mare tarif.

Pentru șoferii între 31 și 40 de ani creșterile sunt ceva mai mici, față de febraurie, în general între 40 și 60 de lei. Cele mai mari majorări de tarife sunt pentru mașinile cu motor mic. Pentru mașinile electrice vedem o scădere de peste 50 de lei.

Tarifele pentru mașinile electrice au scăzut și pentru următoarea categorie, pentru șoferii sub 50 de ani. La fel și pentru mașinile puternice. Pentru celelalte tipuri de mașini, tarifele cresc în general cu aproximativ 50 de lei.

Între 51 și 60 de ani vedem creșteri la toate categoriile de mașini, dar ceva mai mici, câțiva zeci de lei cel mult. Deci la această categorie nu vedem modificări substanțiale. La fel și pentru șoferii peste 60 de ani, singura scădere fiind în cazul mașinilor cu motor puternic.

Prin urmare, aceste tarife sunt orientative. Reprezintă un reper. Nu sunt cele finale pe care le vor plăti șoferii, pentru că polițele au un preț care diferă în funcție de istoricul șoferului. Dacă a provocat accidente va plăti mai mult, dacă nu, prețul scade de la an la an. Mai intră în calcul și localitatea și mulți alți factori luați în considerare de firmele de asigurare.

De ce mai sunt importante tarifele de referință? Ca să ne dăm seama cam pe unde ar trebui să fie și prețul final al poliței. Legea spune că dacă primim cel puțin trei oferte de la trei firme diferite, care sunt mai mari cu 36% decât acest tarif de referință pentru categoria noastră, atunci ne putem adresa Biroului Asigurătorilor Auto Români – BAAR – pentru a primi o nouă ofertă de asigurare la un preț mai mic. Nu este o procedură simplă, iar pentru cei interesați găsiți informații și pe site-ul BAAR – baar.ro – la secțiunea „asigurați cu risc ridicat”.

În ceea ce privește prețul unei polițe RCA pentru anul viitor, să nu uităm că în prezent prețurile sunt plafonate, însă Guvernul a decis ca această măsură să fie valabilă doar până la finalul acestei luni. Așadar vom vedea din ianuarie dacă prețurile pentru asigurarea obligatorie vor mai crește sau nu.

Mai multe informații găsiți pe stirileprotv.ro, la secțiunea iBani. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *