Tarife noi pentru biletele de călătorie

foto_portofel

Primăria municipiului Iași a finalizat și lansat spre dezbaterea publică un proiect de hotărâre de consiliu local cu privire la stabilirea tarifelor pentru tichetele și abonamentele de călătorie pentru tramvaiele și autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Iași.

În cadrul acestui proiect se dorește și introducerea abonamentului unic pentru călători, a cărui valoare ar fi de 80 de lei. Cu acest tarif se va putea circula pe raza municipiului, pe orice mijloc de transport, indiferent de frecvența utilizării, timp de o lună de zile. Pentru cei care vor circula în localitățile învecinate, Tomești, Ciurea, Miroslava sau Valea Lupului, abonamentul va fi de 30 de lei pe lună, cu mențiunea că nu se vor putea folosi acele mijloace de transport din interiorul municipiului.

Potrivit memoriului tehnico-economic, introducerea abonamentului unic la un preţ rezonabil va trebui să fie susţinută şi de eliminarea seturilor de bilete.

„Călătorii care utilizează bilete ar trebui să beneficieze de aceeaşi facilitate pe care o acordă abonamentul unic, anume de a putea ajunge la destinaţie folosind un singur bilet, indiferent de numărul de transbordări. Durata unei călătorii în cazul biletelor pentru o călătorie şi pentru două călătorii va fi de 120 de minute. Elevii şi studenţii vor putea achiziţiona bilete de o călătorie sau cu două călătorii valabile în ambele zone tarifare, preţul acestora reprezentând 50% din tariful întreg al biletelor corespunzătoare pentru o zonă”, se arată în proiectul supus
dezbaterii publice.

În cursul anului 2017, CTP Iași a înregistrat creșteri la mai multe tipuri de cheltuieli: utilități, combustibil, precum și la cele de personal. Deja 60% din cheltuielile companiei reprezintă salarizarea personalului, care suportă în anul 2018 încă o creștere în urma aplicării majorării salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei. Totodată, în urma discuțiilor cu conducerea Primăriei, angajaţii au obţinut încă o ajustare a salariului minim de bază la suma de 2.180 lei.

Cu adăugarea sporurilor şi a bonusurilor, venitul minim va atinge suma de 2.500 lei, rezultând un fond suplimentar de salarizare de aproximativ 600.000 lei pe lună, pe care îl va suporta bugetul municipalității.

Astfel, biletul cu o călătorie va costa 2.5 lei, iar biletul cu două călătorii va avea un tarif de 5 lei. În schimb, va exista și biletul valabil 120 de minute care va costa 2.5 lei (doar pe zona 1).

Totodată, tichetele de călătorie la tarifele propuse vor putea fi puse în vânzare și prin aplicații mobile, sisteme desktop și automate de bilete, ce vor rezulta din contractarea acestor achiziții de către Compania de Transport Public.

Pentru a încuraja folosirea periodică a mijloacelor de transport în comun, au fost calculate prețuri avantajoase pentru abonamente. De exemplu, în noua variantă, un abonament pe toate liniile valabil 30 de zile costă 80 lei, cu 36 lei mai puțin decât în prezent și chiar cu 7 lei mai puițin decât actualul abonament pe două linii.