Tarife mai mari în piețele ieșene

piata

Tarifele din piețele ieșene vor fi mai mari. Decizia a fost luată în plenul Consiliului Local care a decis o majorare a prețurilor pe fondul creșterii la energie și cu personalul. Autoritățile locale spun că tarifele nu au mai fost modificate de ani de zile, iar creșterea cu 5 lei nu ar afecta cu mult activitatea comercianților.

Tariful pentru utilizarea unei tarabe în piețele Alexandru cel Bun, Nicolina, CUG, Hala Centrală, Independenței și Păcurari ar urma să crească de la 25 de lei pe zi pentru o tarabă la 30 de lei. Pentru vânzătorii de lactate, în prezent tariful era de 30 de lei pe zi, acesta ar urma să fie majorat cu 5 lei.

Dacă noi falimentam piețele, toți cei despre care noi vorbim nu mai există. Adică dacă nu înțelegem faptul că activitatea în piețe se petrece sub auspiciile unei societăți comerciale pe care noi nu putem să o subvenționăm și împingem toată povestea asta spre faliment, ceea ce era să se întâmple înainte de a veni domnul Botez mai stătea într-o singură luna de funcționare și intra în incapacitate de plată și în momentul acesta am discutat despre cu totul altceva. Nu cred că ajută pe nimeni, nici pe cel care producea. Noi nu suntem în competiție, a declarat Mihai Chirica, primar mun. Iași.

În prezent, utilizarea grupurilor sanitare din interiorul piețelor era de 1 leu pentru o persoană. Acesta ar urma să înregistreze o creștere de 100%, ceea ar însemna că noul tarif ar fi de 2 lei pentru o persoană. Scumpirile vin pe fondul creșterii cheltuielilor cu partea administrativă a piețelor.

Nu reflectă decât o creștere a costurilor cu energia, cu apa, cu personalul, pentru că din 2017 până în prezent s-a majorat salariul minim pe economie și doar într-o mică măsura o creștere cu inflația care din 2017 -2023 atinge o valoare puțin peste 30%. Deci nu se acoperă aceste elemente, a spus Radu Botez, director EcoPiața Iași.

Cei care vând produsele agroalimentare direct din autovehicule, ar urma să plătească cu 25% mai mult. Dacă în prezent aceștia plăteau 120 de lei pe zi pentru autovehicul, cu noile majorări vor plăti 150 de lei. Rezervarea unei tarabe sau a unui loc de vânzare de maxim 5 mp va fi taxată cu 180 de lei pe lună.