Tarif neschimbat pe gigacalorie

calorifer-caldura

Pretul pe gigacalorie, platit de populatie, nu va fi majorat. Primarul Iasiului, Mihai Chirica, spune ca tariful de 256 de lei va ramane neschimbat si in acest an.

Va creste, insa, pretul aplicat celor ce consuma agent termic direct din retelele de transport. Propunerea a fost facuta de distribuitorul de  agent termic si ar putea fi aplicata abia dupa ce va fi aprobata in sedinta de Consiliul Local, programata saptamana viitoare.

Edilul Mihai Chirica sustine ca familiile cu venituri mici vor primi sprijin financiar si in acest an, pentru a trece cu bine de lunile de iarna. Anual, aproape 2500 de familii primesc subventie pentru caldura.

In medie, iesenii bransati la sistemul centralizat de caldura platesc facturi de cel putin 150 de lei pentru o garsoniera, 200 de lei pentru un apartament cu o camera, putin peste 350 de lei pentru un apartament cu trei camere si aproximativ 450 de lei pentru o locuinta cu patru camere. In Iasi sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire mai putin de 25 de mii de apartamente.

Mihai Chirica, primar Iasi: „Noi vrem sa facem o reechilibrare a tarifului intre tariful de transport si tariful de distributie pentru ca exista o sincopa a legii in ceea ce priveste echilibrarea acestor tarife.Avem cateva propuneri pentru ANRSC in acest an. Acest decalaj creeaza dezechilibre si in incasari si credem ca decat sa crestem, asa am si propus de alfel Veoliei, decat sa ajungem la o propunere eventual de majorare datorita unor indicatori, stiti ca va creste salariul minim pe economie, sa reechilibram pretul de furnizare intre transport si distributie, care a ramas foarte dezechilibrat. Asta inseamna ca pretul la distributie sa ramana acelasi si subventia noastra sa ramana aceeasi, sa nu mai crestem, iar pretul la transport, cel care consuma direct din retelele de transport, sa echilibreze tariful spre distributie, astfel incat sa micsoram acest decalaj. Ganditi-va ca furnizorul de energie vinde acelasi produs la 2 preturi diferite, cred ca numai in Romania se poate intampla acest lucru. Ai in calorifer, 2 categorii de energie termica la 2 preturi diferite si nu este normal sa vinzi acelasi produs la preturi diferite”.