Târgul Gospodăriilor de Produse Montane

foto_Radu_Antohe

Statii antigrindina in Judetul Iasi

La Darmanesti a avut loc in acest week end cea de-a doua editie a Targului Gospodariilor de Produse Montane, La Portile Nemirei.

Zeci de producatori locali din zona au vrut sa demonstreze ca traditia moldoveneasca nu s-a pierdut. Acestia au expus bunatati alimentare si materiale textile confectionate manual.

La acest targ au participat si expert de dezvoltare rurala care au oferit raspunsuri la intrebarile frecvente ale fermierilor.

Aceasta editie a beneficiat si de cateva evenimente conexe. Crescatorii de animale au fost invitati la seminarul „Solutii de dezvoltare pentru comunitatile rurale de munte”. Aici organizatiile si antreprenorii au discutat cu fermierii din zona despre solutiile de dezvoltare a zonei montane in Romania.

„Inca un demers, inca un demers asumat de a veni in fata fermierilor, de a sta de vorba cu ei, de a le intelege problemele, de a gasi solutii. Partea publica are aceasta datorie, sa vina cu idei, sa vina cu solutii. De unde? De la ei. Ce vrem? Legiferam ceea ce este valabil pentru a dezvolta o agricultura, o zootehnie in mod durabil. La Darmanesti am gasit aceste nevoi, aceste discutii foarte intense, de a sprijini, de a gasi solutii pentru fermier. Dupa principiul ce nu vezi clar, obtii rar. Noi asta vrem sa face si continuam sa aducem solutii, tehnice si solutii prin politici, prin politici pe care la urma urmei le avem in fata noastra si pe care trebuie sa le implementam.”,  a declarat dr. Radu Antohe – expert dezvoltare rurala.

Invitat special la dialog, a fost senatorul Dragos Benea, care va reprezenta, la Bruxelles, interesele fermierilor din zona Moldovei.

„E important sa sustii. Judetul Bacau nu are zona turistica foarte dezvoltata, decat aceasta zona de vest a judetului de la Ghimes – Faget pana jos la Slanic Moldova- Targu Ocna. E o zona cu potential turstic foarte important si investitiile in infrastructura trebuie ajutate, pentru ca sporesc atractivitatea zonei si tot ce fac oamenii bun aici, pensiuni, produse ecologice isi vor gasi desfacerea.”, a completat Dragos Benea, senator PSD.

Toți cei prezenți au făcut un tur al târgului, unde a avut loc o degustare de produse locale .

In cadrul evenimentelor s-a adus in discutie facilitatile prevazute de Legea Muntelui.

„Legea Muntelui astazi vne cu foarte multe facilitati pentru locuitorii zonei montane. Centre de colectrae, peste 600 in Romania, centre de prelucrare a laptelui, a produselor primare de origine animal, a carnii. Puncte de abatoare, abatoare mobile, care vin in fata nevoilor si necesitatilor crescatorilor, apoi centre de prelucrare si de sortare si ambalare a fructelor de padure. Centre pentru plantele medicinale.”, a adaugat dr. Radu Antohe – expert dezvoltare rurala.

Targul Gospodariilor Montane este un eveniment care si-a propus sa aduca mai aproape de constiinta publica, importanta dezvoltarii agricole din regiunile montane.