Târgul de Sfântul Nicolae al meșterilor populari

Menit sa marcheze inceputul sarbatorilor de iarna, Targul de Sfantul Nicolae al mesterilor populari, reuneste 20 de mesteri din toata zona Moldovei. Masti de Anul Nou, traiste, clopotei, picturi, cioplituri în lemn sau împletituri din fibre vegetale aduse de unii din cei mai talentati mesteri vor aduce spiritul Craciunului in holul Palatului Culturii.

Timp de trei zile, holul Palatului Culturii gazduieste Targul mesterilor populari inchinat Sfantului Nicolae. Mesteri din mai multe zone ale Moldovei s-au reunit intr-un cadru impodobit si pregatit pentru sarbatoarea Nasterii Domnului.

Ce zi mai potrivita pentru inaugurarea unui targ de cadouri fiindca pe asta o sa ne axam foarte mult, pe cadouri originale, cadouri hand-made, pe cadouri autentice, nefacute in serie, asadar ce zi mai porivita era decat cea a Sfantului Nicolae. E o mare bucurie a noastra, de altfel raspundem la aceasta cerinta a vizitatorilor nostri”, a declarat Andrei Apreotesei, Director Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

Printre mesterii care iau parte la acest targ se afla si domnul Bogdan care a venit insotit alaturi de unul dintre elevii din clubul de arta populara pe care il sustine, desi este pensionar. Acesta a dorit sa isi impartaseasca si sa duca mai departe dragostea pentru traditie.

Pregatesc copii care vin la cercul meu de arta populara e la clubul copiilor, desi sunt pensionar inca nu m am lecuit, ca dragostea pentru arta e boala grea. Si atunci ei isi fac singuri mastile. Ii cresc incet incet si deprind destul de bine mestesugul asta pentru ca e peste 20 de ani echipajul judetului Iasi de elevi  califica entru olimpiada nationala de la Sibiu care se tine in fiecare an si am nenumarate premii cu copiiicoliti de mine”, a marturisit Bogdan Bîrzu, Mester Popular

Targul Mesterilor Populari este organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, si realizeaza  o nouă întâlnire cu tradițiile și obiceiurile de iarnă. Evenimentul se desfăsoara pana 8 decembrie 2024, la Palatul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *