Targul Cucuteni 5000 la editia a 38-a

targ cucuteni

După doi ani de restrictii, cel mai longeviv targ din tara a revenit in atentia iubitorilor de obiecte traditionale. Timp de trei zile, mesteri din toate colturile tarii si-au prezentat obiectele facute manual, iar sute de clienti s-au aratat interesati de arta olaritului.

 „Targul Cucuteni 5000” a adunat anul acesta peste 120 de mesteri populari. Timp de trei zile, Parcul Copou a devenit loc de intalnire al iubitorilor de ceramica. Mesteri populari din toate colturile tarii, Republica Moldova si Urcaina au venit cu obiecte personalizate si au expus creațiile realizate prin metode vechi. In afara de cele obiectele ornamentale, mesterii au afisat si o varietate de obiecte cu utilitate practică.

„Bunica m-a invatat. Veneam impreuna. De prin clasa a 8-a, a9-a  invarteam la roata de picior, dupa am modificat. Am facut roata la lumina. Cuptoare le lemne, inca avem si acum, dar facem arderi si la cuptoare pe lumina”, a spus un meșter din Republica Moldova.

Târgul de la Iași se impune an de an prin participarea unui număr însemnat de meșteri, care păstrează nealterată ceramica traditionala, prin frumusetea, varietatea si calitatea exponatelor, acordand totodata o mare atentie promovarii tinerilor olari.Unii au renuntat la clasica roata a olarului, optand pentru una automata comandata de peste hotare.

Jozsef Molnos- mester Harghita: Am venit aici la Targ la Cucuteni cred ca 25 de ani. Anul trecut nu s-a tinut de aceea nu am venit. Am ceramica traditionala, pictata cu mana libera, facut la roata  tot cu mana libera. Traditionale avem.

Scopul targului este de a promova si stimula aceste mestesuguri, iar iubitorii de traditie se arata incantati de obiectele care rezulta din mainile mesterilor.

Ion Bîscu-mester Valcea: Asta este o meserie care nu se invata, se fura. Nu este greu, daca esti facut sa poti sa faci, o sa faci.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Iasi prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi si s-a aflat la cea de-a 38-a editie.