Targ pentru crescatorii de ovine din Iasi

Crescatori de ovine si caprine, producatori locali si zeci de persoane au participat weekendul trecut Podu Iloaiei la „Târgul Crescătorilor de Animale din Iași”, ediția  a II – a, ce s-a desfasurarat in cadrul Colegiului Tehnic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei.

In cadrul evenimentului au fost organizate workshopuri prin intermediul cărora instituții publice cu activități în sectorul agricol au prezentat informații privind: înregistrarea animalelor; subvențiile acordate de stat crescătorilor de animale, cat si ce fonduri europene pot fi accesate pentru zootehnie.

Târgul Crescătorilor de Animale din Iași a fost organizat de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, în colaborare cu  Primăria Orașului Podu Iloaiei, cu Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu“ Podu Iloaiei, Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi și cu Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine „Tradiția Moldovei“ Iași.

Evenimentul, unic în județul Iași, a fost dedicat crescătorilor de animale din județ și a avut ca scop prezentarea de rase de animale și rezultate de producție, degustare și valorificare de produse locale, prezentarea noutăților din domeniul creșterii animalelor, dar si realizarea unui schimb de experiență între participanți.

Bogdan Bulat, Presedinte Asociatia Crescătorilor de Ovine și Caprine „Tradiția Moldovei“ Iași:

La noi cresterea oilor este pasiune, este suflet sau hobby daca vreti. Din cadrul Directiei Agricole Iasi aici avem undeva la o suta de mii de capete de ovine si caprine. Noi in cadrul Asociatiei avem un deva la 37.000 de capete pentru ca suntem in perioada in care facem contractelem pentru anul urmator si asta ar fi suma mamelor aflate in  Controlul oficial al productiilor din judetul Iasi.

Seceta dar si temperaturile ridicate le-au creat ceva probleme crescatorilor de ovine si caprine din judetul Iasi.

Bogdan Bulat, Presedinte Asociatia Crescătorilor de Ovine și Caprine „Tradiția Moldovei“ Iași:

Seceta a scumpit hrana pentru animale, dar in ceea ce consta in furajul paios, fan  dar daca este sa vorbim despre cereale pretul este un pic mai mic decat anul trecut.

Andrei Cozma, fermier:

Din punctul meu de vedere nu a fost un an chiar bun, am inceput cu putina seceta, apoi caldurile acestea mari, dar a fost ok din punct de vedere agricol si pentru animale.

Acest tip de evenimente dedicate producatorilor locali si iesenilor vor continua si in acest weekend in Iasi, in Parcul Expozitiei, acolo unde va fi organizat “Iasul in bucate traditionale, ecologice, montane si artizanale” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *