Tandemul băcăuan care lasă Iașul fără autostradă

Dragos-Benea-si-Lucian-Sova

De cateva saptamani, diversi oficiali din cadrul Ministerului Transportului sustin ca autostrada A8 este prea scumpa si ca autostrada A13 intre Bacau si Brasov este mult mai rentabila. Asta desi, A8 (Iași-Tg. Mureș) este pe rețeaua principală europeană de transport  și ocupă o poziție net superioară în tabelul de prioritati din Master Planul General de Transport al României, în timp ce A13 figurează ca traseu secundar și s-a clasat pe o poziție codașă în graficul privind prioritizarea autostrăzilor.

Si totusi, tandemul bacauan Dragos Benea – Lucian Sova a trecut pe plan secund autostrada A8 incercand sa convinga opinia publica de faptul ca Bacaul nu trebuie sa lipseasca din orice proiect vizeaza construirea unei autostrazi in Moldova.

„Bacăul a reușit anul acesta să impună pe agenda guvernamentală 3 proiecte de infrastructură de interes local, județean și regional care vor contribui decisiv la dezvoltarea economică a Moldovei:

Autostrada Moldova-Transilvania pe legătura Bacău-Brașov – până la finalul lunii octombrie se lansează licitația pentru proiectarea acestui obiectiv, ca element de noutate fiind studiul realizat de firma de consultanță a Băncii Europene de Investiții care fundamentează tehnico-economic varianta mai sus menționată…

Ministerul Transporturilor condus de deputatul băcăuan Lucian Șova este instituția care a scos din sertare aceste proiecte și le-a pus pe masa Guvernului Dăncilă pentru a obține finanțare din fonduri europene. Fără politicienii enumerați mai sus aceste proiecte ar fi stat unde au stat în ultimii 15-20 ani și trecutul ne confirmă această statistică tristă pentru Bacău și nu numai”, scria Dragos Benea pe Facebook, in luna septembrie, in momentul in care se discuta despre puciul din interiorul PSD pentru debarcarea lui Liviu Dragnea.

De altfel, filiala PSD din Bacau, condusa de acesta si-a anuntat prima sustinerea pentru actualul lider al partidului. Celelalte doua proiecte la care facea referire Benea erau Centura Bacaului si modernizarea pistei Aeroportului.

Inca de anul trecut, parlamentarii PSD Bacau au boicotat demersul “Moldova vrea autostrada”. Dragos Benea a dus o adevarata campanie prin care a prezentat opiniei publice date prin care era imperios necesara construirea autostrazii Iasi – Bacau – Brasov si nicidecum Iasi – Targu Mures. Intre timp, Iasul a fost scos de tot din ecuatie.

„Sper ca actualul guvern să găsească varianta de autostradă cea mai fezabilă, finanțabilă care să conecteze Moldova cu Transilvania. Populismul și patriotismul local exagerat al unor politicieni a dăunat suficient Moldovei. Continui să cred că tronsonul Tg. Neamț-Tg. Mureș este dificil de executat și presupune costuri ridicate. Varianta Iași-Pașcani-Tg Neamț-Bacău-Onești-Brașov este cea mai realistă propunere din toate punctele de vedere (costuri, relief, avize de mediu, conexiune la culoarele de transport IV și IX)”, scria Dragos Benea in noiembrie 2017.

Conform presei centrale, numele lui Lucian Sova se afla pe lista posibililor ministri remaniati din Guvern. Acesta s-ar pregati pentru postul de primar al Bacaului din anul 2020 fiind sustinut de acelasi Dragos Benea.

Foto: zdbc.ro