Tanczos Barna: „Moldova este afectata semnificativ de seceta si urmeaza doua saptamani de canicula!”

tanczos barna

Atenționările şi apelurile vor veni în continuare in privinta unui consum moderat de apa, a anuntat ministrul Mediului pentru că vor fi în continuare administrații locale, care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toți cetățenii şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.

„Așa cum am spus de mai multe ori, restricțiile dispuse pe plan local vin de fiecare dată în sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte, de exemplu, sau în sprijinul refacerii rezervelor în acele perioade în care se aplică restricțiile. Sunt foarte multe localități, care au sistemele de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apa potabilă pentru alte scopuri: de irigare, scopuri industriale sau, așa cum am mai spus, bazine de înot și udatul grădinii sau a gazonului, deci mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili, să avem grijă de această resursă”, a afirmat Tanczos Barna dupa sedinta de Guvern.

Acesta nu are vesti bune mai ales pentru regiunea Moldovei, afectata deja puternic din cauza secetei.

„Moldova este, într-adevăr, afectată semnificativ și cele două săptămâni de caniculă care urmează, codul portocaliu anunțat astăzi de ANM vor veni, din păcate, și vor accentua aceste fenomene de secetă pedologică și de lipsă de apă potabilă”, a completat Barna.

În ședința de guvern s-a ridicat problema incendiilor de vegetație uscată.

„Este un pericol uriaș în această perioadă și fac apel atât la fermieri, cât și la cetățenii care mai ies în natură în această perioadă să aibă mare grijă în ceea ce privește folosirea focului. Focul să nu fie lăsat nesupravegheat, la părăsirea locației tot timpul să aibă grijă focul să fie stins cu apă. Agricultorii să nu folosească în această perioadă focul în loc de recoltare, în loc de cosit, în loc de alte proceduri agricole, de tocare a cantităților de paie și așa mai departe, pentru că focul se extinde, se extinde peste vegetația uscată din afara terenului agricol, generează focuri, incendii, în pădure, în litieră, în pădure, pe suprafețe, terenuri agricole să nu folosim focul în această perioadă”, a mai spus ministrul Mediului.