Tanczos Barna a participat la o conferință privind drumul României către atingerea țintei de emisii net zero

277736319_401958928413178_6779974694104720090_n

În cadrul vizitei de lucru în Bulgaria, am participat la conferința „Agenda Verde: Net-Zero emisii, cale spre un viitor durabil”, unde am vorbit despre drumul României către atingerea țintei de emisii net zero.

România a fost de acord să sprijine și să participe cu toate sectoarele economice și cu întreaga societate pentru a atinge noua ambiție a UE pentru 2030, reducerea emisiilor cu 55%, un jalon pentru neutralitatea climatică în 2050. Avem nevoie de măsuri pe termen scurt pentru a face față provocărilor generate de criza energetică, însă țintele rămân neschimbate. Țările noastre trebuie să continue să colaboreze în regiune pentru a asigura rapid energia cu emisii scăzute de carbon necesară sectoarelor economice și populației.

În discursul meu, am amintit de investițiile care vor fi făcute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în conformitate cu ambiția UE privind schimbările climatice. Reforma vizează eliminarea treptată a cărbunelui din centralele termice până în 2032 și creșterea capacității de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

De asemenea, am majorat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a sprijini populația în montarea sistemelor fotovoltaice, achiziția de mijloace de transport mai puțin poluante şi instalare de stații de reîncărcare electrică.