Tânără salvată după ce a înghițit 60 de pastile de Paracetamol

parhon

Medicii Spitalului Clinic Parhon din Iasi au salvat viata unei tinere care saptamana trecuta a incercat sa isi puna capat zilelor inghitind 60 de comprimate de paracetamol, pe fondul unei probleme sentimentale. Tanara de 24 de ani a ajuns prima data in Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” în stare foarte gravă.

Tânăra fost transferată la Spitalul „Parhon” pentru initierea sedintelor de dializa hepatica, cu scopul de a elimina substantele toxice din organism, avand in vedere ca paracetamolul determina insuficienta hepatica atunci cand este administrat in cantitati foarte mari.

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog Spital Parhon Iasi: „Este o tânără de 26 de ani care într-un context emoțional sensibil, a încercat să se sinucidă ingerând o cantitate impresionantă de paracetamol. A fost inițial admisă într-o stare generală gravă în UPU Sf. Spiridon după asta direcționată la Spitalul Parhon pentru efectuarea unei ședințe de dializă hepatică. est eo tehnică care permite epurarea medicamentelor care se epurează la nivelul ficatului. Din fericire starea pacientei s-a ameliorat considerabil după doar 2 ședințe de dializă hepatică, în prezent este conștientă cooperantă, se recuperează în secția de nefrologie”.

Tânăra regretă gestul care ar fi putut să îi pună capăt vieții. În perioada următoare pacienta va avea nevoie și de consiliere psihologică. Reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” trag un semnal de alarmă cu această ocazie, legat de utilizarea paracetamolului de către populația generală și de accidentele care pot apărea în momentul în care consumarea acestuia se face necontrolat, în doze nesupravegheate.

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog Spital Parhon Iasi: „Este un medicament foarte folosit, dar din păcate cu un potențial risc de intoxicații chiar la doze apropiate de doza terapeutică. este important mai ales în această perioadă de viroze, infecții virale, pandemie, să luăm cu atenție orice medicament și la recomandarea medicului, iar pentru viitor este important să încercăm în aceste momente în care se discută despre invetiții în sistemul de sănătate și vedem că acest sistem sanitar scârție sub presiunea cazurilor care sunt tratate în prezent în spitalele ieșene să invesitm în continuare”.

După mai mult de doi ani în care ședințele de dializă hepatică au fost sistate din motive birocratice, din luna iulie a acestui an la spitalul ieșean se fac din nou aceste proceduri. În acest context, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, spune că Planul Național de Redresare și Reziliență permite derularea unor investiții extrem de importante în sistemul de sănătate.