Tânăr de aur în șahul ieșean

George Stoleriu

foto: math.uaic

Este student la Facultatea de Automatică și Calculatoare, practică șahul de la vârsta de 6 ani și are deja un palmares impresionat în „sportul minții”. Vorbim despre George Stoleriu un nume deja consacrat în acest sport care l-a ajutat să se dezvolte și în viața de zi cu zi. Idolul său este Magnus Carlsen, al doilea cel mai tânăr campion mondial din istorie după rusul Garry Kasparov.

Secția de șah a clubului Politehnica Iaşi produce campioni în competițiile dedicate copiilor, juniorilor și seniorilor. Pentru unii șahul devine o profesie, pentru alții o plăcere. Sportul minții a dus pe culmile succesului sute de ieșeni.

„Jocul de șah este un sport în care copiii învață să gândească în primul rând logic. Își dezvoltă anumite capacități de memorare, de diciza, asta e foarte în ziua de azi de a lua decizia în câteva fracțiuni de secundă evaluând toate riscurile și la șah asta facem permanent, la fiecare mutare. De asemenea își dezvoltă prietenia, pentru că șahul se joacă în toate țările din lume, sunt campionate europene, mondiale sunt conscursuri nenumărate pe internet și copiii socializează, învațî limbi străine, învață să lucreze cu computerul, își dezvoltă memoria. Sunt foarte multe lucruri pe care șahul le dezvoltă.”, spune Vasile Manole, președintele Asociației Județene de Șah Iași.

Antrenorii de la Politehnica se ocupă permanent de pregătirea lor, iar acest lucru s-a văzut la sutele de competiții naționale și internționale în care au participat șahiștii ieșeni. Unul dintre talentele crescute la Politehnica este George, care în urmă cu câteva zile a participat la un campionat la Alba Iulia, alături de mari campioni.

„George nu a fost descoperit de mine, eu l-am descoperit la competiții. Meritul de a învăța șahul îl are Pavel George. Ulterior, familia și George și-au exprimat dorința de a se antrena cu mine, astfel undeva pe la vârsta de 9 ani am început să colaborăm. Colaborare care a fost fructoasă pentru mine ca antrenor și în special pentru el ca sportiv, cucerind nenumărate medalii de campion național, medalii internaționale, este campion European și rezultate foarte bune. E un copil de excepție, student în momentul acesta la infromatică, capacități extraordinare cu mai multă muncă poate, cu siguranță, va ajunge mare maestru.”, a zis Vasile Manole.

George Stoleriu este deja un nume consacrat în acest sport. Șahul l-a dezvoltat și a reusit să obțină performanțe notabile în ultimii ani.

„Am început șahul la vârsta de  6 ani și am fost îndrumat în acest sport de bunicul meu care m-a învățat să mut piesele și el m-a îndemnat să urmăresc performanța în acest sport. De-a lungul carierei am obținut mai multe titluri naționale și internaționale și de amintit ar fi în anul 2012, unul dintre cele mai importante locuri de la mondialele școlare. În anul 2018 locul 1 la Campionatul Europene pe echipe. În anul 2019 locul III, din nou la Mondialele Școlare. De aseemenea am ieșit multiplu campion național la mai multe probe, la Șah Clasic, la Șah rapid, Șah Bliț și Dezlegări., a declarat șahistul George Stoleriu.

La prima victorie a început să își dorească și mai tare să devină un profesionist în șah. Pentru acest lucru a avut nevoie de sprijinul celor dragi și a profesorilor, care îl înțeleg și îl încurajează la fiecare turneu.

„Sincer să fiu, prima oară când am simțit gustul victoriei, am decis să urmăresc performanța în acest sport și să învăț cât mai multe să devin campion. Profesorii au fost foarte înțelegători în privința plecărilor mele cu șahul și doaman dirigintă a fost foarte înțelegătoare, mi-a motivat mereu absențele și de la un moment dat m-am obișnuit cu plecările și cu faptul că trebuia să recuperez de fiecare dată când mă întorceam, era mai multă materie, dar pot să spun că chiar a meritat pentru șah. Timpul de antrenament variază foarte mult, sunt în anul I la facultate, la Facultatea de Automatică și calculatoare și este puțin mai dificil decât în liceu, unde era mai mare volumul de muncă, dar încerc să mă pregătesc cât de mult pot, mai ales la turnee, pregătirea e mai importantă.”, a zis George Stoleriu.

Tânărul șahist îl are model pe campionul Magnus Carlsen și speră ca performanțele sale din viitor să se apropie de cele ale sahistului din Norvegia.

„Modelul meu este campionul mondial Magnus Carlsen, mereu am încercat să caut asemănări cu el și să fiu ca el. Și chiar și acum în momentul acesta, în urmî cu 20 de minute a început campionatul mondial în care el joacă pentru titlul mondial. E campion mondial de mulți ani și acum va trebui să își mențină titlul. Obiectivele mele pe termen scurt sunt deocamdată să obțin titlu de maestru internațional. Deocamdată sunt maestru Fide, iar pe termen lung vreau să ajung mare maestru și poate să profesez în șah., spune George Stoleriu.

Şahul dezvoltă şi modelează gândirea. Elementul strategiei din şah, numit „siguranţa regelui”, oglindeşte un principiu care se află şi în zona financiară, numit „managementul riscului financiar”.