Sute de morti in Turcia si Siria dupa un cutremur de suprafata de 7.8 grade pe scara Richter produs azi noapte

cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia și Siria, ucigând cel puțin 195 de persoane, potrivit autorităților. Cutremurul a avut loc în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 20 de mile de Gaziantep, la o adâncime de 6 mile și au existat cinci replici puternice, potrivit rapoartelor.

Cel puțin 76 de persoane au fost raportate morți în Turcia, alte 119 decese în Siria și sute de răniți în ambele națiuni. Mai multe clădiri au fost distruse în timp ce oamenii s-au adunat afară pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor postului de stat TRT.

Salvatorii și rezidenții au folosit lanterne pentru a cauta printre grămezi de metal și moloz. Oamenii de pe stradă au strigat către alții în interiorul unui bloc de apartamente parțial dărâmat.

„Nu am simțit niciodată așa ceva în cei 40 de ani pe care i-am trăit”, a spus Erdem, un locuitor al orașului turc Gaziantep, aflat în apropiere de epicentrul cutremurului.

„Am fost scuturați de cel puțin trei ori foarte puternic, ca un copil într-un pătuț”.

Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a spus că 130 au căzut în provincia sa.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pe Twitter că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur.

„Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a scris el.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a declarat: „Prioritatea noastră este să scoatem oamenii prinși sub clădirile ruinate și să îi transferăm în spitale”.

În Sanliurfa, au fost confirmate cel puțin 10 decese, potrivit guvernatorului Salih Ayhan. Mai multe clădiri s-au prăbușit în provinciile învecinate Malatya, Diyarbakir și Malatya, a raportat televiziunea HaberTurk. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la victime.

O replica puternică de 6,7 grade s-a produs 10 minute mai târziu.

Pe partea siriană a graniței, cutremurul a distrus regiunile controlate de opoziție care sunt pline de câteva milioane de sirieni strămuți, cu un sistem de sănătate slabit după ani de război.

Cel puțin 11 oameni au fost uciși in orașul, Atmed, și mulți alții au fost îngropați în dărâmături, a declarat un medic din oraș, Muheeb Qaddour, pentru Associated Press.

„Ne temem că decesele sunt în sute”, a spus Dr. Qaddour, referindu-se la nord-vestul controlat de rebeli. „Suntem sub presiune extremă”.

Presa de stat din Siria a raportat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul Alep, din nordul orașului, și în orașul central Hama.

În nord-vestul țării, Apărarea Civilă Siriană a descris situația din regiunea controlată de rebeli drept „dezastruoasă”, adăugând că, clădiri întregi s-au prăbușit și oamenii sunt prinși sub dărâmături. Apărarea civilă a îndemnat oamenii să evacueze clădirile pentru a se aduna în zone deschise.

În Beirut și Damasc, au existat rapoarte despre clădiri care tremură și oameni care s-au adunat pe străzi de frică. Până în prezent, nu s-au raportat decese sau pagube grave în Egipt, Liban sau Cipru, unde s-a simțit și cutremurul.

Statele Unite au fost „profund îngrijorate” de cutremurul din Turcia și Siria și monitorizează îndeaproape evenimentele, a declarat consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, pe Twitter.

„Am luat legătura cu oficialii turci pentru a le transmite că suntem pregătiți să oferim orice asistență necesară”, a spus el.

Turcia se află deasupra unor falii majore și este frecvent zguduită de cutremure.