Sute de ieșeni, bolnavi de gripă

In plina isterie creata de coronavirus, banala gripa sezoniera face ravagii in continuare. In primele doua luni ale acestui an, 350 de ieseni au fost diagnosticati cu gripa. Numarul pacientilor internati la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi este cu mult mai mare in acest an, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Medicii recomanda vaccinarea si, totodata, evitarea locurilor aglomerate.

Situatie alarmana, la Iasi. Numarul bolnavilor de gripa a explodat, spun specialistii de la Spitalul de Boli Infectioase “Sf Parascheva”. De la inceputul anului si pana acum, 350 de ieseni au fost diagnosticati cu gripa. Numarul este mult mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai exact cu 120 de cazuri.

„De regula, decesele prin gripa sezoniera apar prin insuficienta respiratorie acuta. Avem un numar de 350 de pacienti care au fost confirmati cu gripa, cu 120 de pacienti mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce proveste decesele, avem un numar de 9 decese, fata de cinci cate au fost anul trecut. Dar ceea ce ar fi de subliniat este ca dintre aceste decese, un copil si doua persoane tinere, de 40 de ani, care nu aveau niciun fel de comorbiditati. Este vorba de o tulpina agresiva a virusului AH1N1, pentru ca toate cazurile au fost confirmate cu gripa de tip A. S-au manifestat la persoanele care nu s-au vaccinat. Masurile de preventie sunt cele mai importante. Masurile de preventie, care nici macar nu sunt laborioase si trebuie respectate. Atentie, spalati-va pe maini cu apa si sapun. Trebuie sa se evite locurile inchise si aglomerate, mastile sa fie purtate mai mult de persoanele care au probleme de sanătate si nu de persoanele sanatoase, care se pot plimba in aer liber.”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, prof. univ. dr. Carmen Dorobat.

In ultima saptamana, aproape 9.400 de cazuri noi de infectii respiratorii acute au fost inregistrate. Alti aproape 2.000 de oameni au primit tratament pentru a scapa de pneumonii.

„Daca facem referire si la campania de vaccinare, care inca se deruleaza la nivelul judetului Iasi, putem spune ca stam foarte bine. Din cele aproape 94 de mii de doze, s-au imunizat aproximativ 93.500 de persoane.”, a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al DSP Iasi.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!