Sute de copii au fost abuzați la Iași

abuz abuz

Statistici sumbre pentru județul Iași. Peste 540 de minori au suferit o formă de abuz în primele luni ale acestui an. Indiferent că vorbim de agresiune fizică, verbală sau de cea sexuală, numărul cazurilor raportate la Protecția Copilului Iași prin apelul unic de urgență 119, este în creștere.

Din data de 5 ianuarie, la Iași, funcționează o linie de urgență prin care pot fi raportate cazurile de abuz ale minorilor. De atunci și până în prezent, peste 380 de apeluri au fost efectuate la 119, prin care au fost semnalate 544 de cazuri de minori care au suferit diferite forme de abuz.

Cele mai multe cazuri au fost de neglijare, în jur de 132, urmate de abuz fizic și abuz emoțional, în jur de 50 de cazuri. Grupul și respectiv echipa de la 119 recepționează aceste telefoane, țin legătura cu copilul sau cu persoana abuzată după care, dacă se impune, se merge la fața locului cu echipă împreună cu poliția și dacă este cazul, acel copil poate să fie luat și în sistem, a spus Tiberiu Bantaș, Purt. Cuv. DGASPC Iași.

Din păcate, au fost găsiți minori în situații familiale foarte grave, pentru care autoritățile au dispus măsuri de urgență. Mai exact, au fost raportate opt cazuri de abuzuri sexuale, unul de exploatare sexuală și pornografie infantilă, iar în 45 de situații minorii au fugit de acasă. Conform statisticii făcute de către Protecția Copilului Iași cele mai multe din formele de abuz au fost înregistrate anul acesta în propria familie, mai exact în 116 cazuri din 175 câte au fost raportate.

Au fost peste 24 de cazuri de copii care au intrat în măsură de protecție ca urmare a abuzurilor, a mai spus Tiberiu Bantaș, Purt. Cuv. DGASPC Iași.

Toate aceste forme de abuz pot genera diferite probleme care afectează dezvoltarea normală a unui copil cum ar fi cele de vorbire, abandonul școlar sau scăderea randamentului.

De ce altul poate și tu nu poți? Stilul acesta de educație prin comparație duce la abuz emoțional. Ce se întâmplă acasă este o problemă atât între părinți cât și între părinți și copii, comportamentul părintelui din preajma copilului care poate să devină el însuși un abuz, prin comportamentul abuziv. În acel moment, copii fac un stop în dezvoltare după care încep să regreseze. Merg înapoi în loc să avanseze, a explicat Florentina Căuia, psiholog.

Bullying-ul este un fenomen prezent în grupurile de minori și implică o acțiune care produce injurii celorlalți. Acesta se poate manifesta fizic, prin agresivitate fizică sau verbală și poate produce daune emoționale, cu efecte pe termen lung. La Iași, au fost raportate opt astfel de cazuri.

Fenomenul acesta a existat mai dintotdeauna. În ultimii zeci de ani, s-au stabilit niște granițe, bariere între anumite comportamente cum ar fi cel economic, conduita socială, poziția socială a copilului și a familiei din care vine, de aici și bullying-ul în instituții școlare, între copii, de la părinți la copii, a mai explicat Florentina Căuia, psiholog.

La numărul 119 pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau cetățenii care au cunoștință de astfel de cazuri, 24/24 ore.