Sute de clădiri din Iași prezintă risc de prăbușire

Intr-un scenariu creat de inspectorii ISU Iasi s-a constat ca peste 150 de cladiri din municipiu nu ar rezista unui cutremur similar cu cel produs in Turcia. La nivel judetean a fost realizat un raport prin care s-a prezentat situatia in care se afla cladirile si blocurile iar rezultatele nu sunt deloc incurajatoare.
Nu mai putin de 63 de cladiri de pe raza municipiului Iasi au fost expertizate si clasate ca avand un risc ridicat de prabusire, 69 cu clasa a II-a de risc si 67 de blocuri cu grad III de risc. Blocurile care au cel mai mare grad de risc seismic sunt amplasate pe strazi din cartierele: Tatarasi, Podu Ros, Tudor Vladimirescu, Nicolina, Piata Unirii si Tutora. Nici institutiile nu functioneaza in cele mai sigure cladiri. Este vorba de sediul Instituţiei Prefectului şi Consiliului Judeţean, Primaria Municipiului Iasi, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi – sediul şi staţiile Paşcani şi Târgu Frumos, Căminul de Pensionari din Copou, Centrul Militar Zonal Iaşi, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Finanţelor Publice Locale Iaşi.
Mihai Chirica, Primar municipiul Iasi
Mare parte din cladirile pe care noi le avem cu risc sesimic le-am demolat. Acolo unde nu mai puteam sa le consolidam si avem zeci de cazuri in ultimii ani si am mutat zeci de persoane in locuinte sigure. Cele care erau nesigure efectiv pentru cele care aveau autorizatie de demolare le-am casat complet si le-am scos din starea de pericol. Nu sunt niste situatii grave pentru ca scoala inginereasca romaneasca a fost una de exceptie.”
Tot pe aceasta lista gasim si traversarea aeriană cu conducte de apă a râului Siret, care la fel are un grad ridicat de seism. Tot in cadrul vulnerabilitatilor cladirilor, 14 spitale ar fi afectate de un posibil cutremur si 11 gradinite.
Mihai Chirica, Primar Municipiul Iasi
„Din fericire, și Parhonul este consolidat în proporție de sută la sută nu se află în risc seismic, nici Spitalul de Recuperare nu se află în risc seismic, nici alte instituții sanitare pe care le avem în dotare nu sunt în risc seismic și pe care le administrăm noi. Poate într-o situație mai puțin plăcută, sunt câteva clădiri de la Sfântul Spiridon, dar acolo, să spunem, poate, nu vom ajunge la un seism puternic până când nu vom da în folosință noul Spital Regional de Urgență. Cred că, în general, spitalele din Iași, cu excepția, de asemenea, parte a unor clădiri pe care le și știm de altfel, de la Institutul Socola, care sunt, de asemenea, unele dintre ele intens afectate de trecerea timpului, ar mai prezenta oarece pericole.”
La nivelul orasului Iasi exista un numar de 367 de cladiri locuibile care nu au fost expertizate dar care prezinta riscul de prabusire. Din toate acestea, 155 ar putea fi distruse in cazul unui cutremur, iar 418 ar putea fi avariate. In momentul de fata, pe baza experizelor facute exista un numar de 30.895 de persoane care locuiesc intr-o cladire cu risc. Nici institutiile de invatamant nu functioneaza in cladiri sigure.
Mihai Chirica, primarul mun.Iasi
„Liceul ”Național”, Liceul ”Eminescu”, Liceul ”Negruzzi”, Școala ”Carol”, Școala ”Kogălniceanu”, dintre clădirile istorice cu o vârstă rezonabilă sunt asigurate din punct de vedere seismic prin lucrări de consolidare efectuate de-a lungul timpului și chiar recent, unele dintre ele. Singura situație care a rămas în continuare în analiza noastră, cu speranța ca proiectul să primească finanțare pe Planul Național de Reziliență, așa cum am depus, este Școala Normală Vasile Lupu, care are parțial consolidări efectuate pe corpul la care, să spunem, a ajuns cu consolidarea până aproape de ultimul nivel. În rest, este o școală care mai necesită în mod obligatoriu intervenție în ceea ce privește stabilitatea.”
În municipiul Iași, în clasa de risc seismic I sunt 63 de blocuri, altele 69 sunt în clasa de risc seismic II, iar în clasa de risc seismic III, sunt 67 de blocuri.