Suspendarea drumului României către democrația consolidată

foto_Dumitru_Oprea_2

Ultimele noutăți din administrație și politică

După Anul Centenar, un risc major pentru România este de a rămâne, în mod ireversibil, dezbinată. În contextul unei guvernări exercitată, de aproape doi ani, de coaliția PSD-ALDE, cu apucături autocratice, cu o listă uriașă de probleme nerezolvate pentru cetățeni și cu o administrație în pragul colapsului, dezbaterile pe diferite teme au produs scindări între categoriile sociale, care s-ar putea dovedi greu de depășit.

Adevăratele probleme ale țării, reformele cerute în educație, sănătate sau administrația publică, măsurile reale de sprijinire a mediului economic și de atragere a investițiilor străine sunt ignorate cu desăvârșire și nu mai au loc pe agenda publică. Atâta vreme cât grija pentru ziua de mâine și sentimentul de instabilitate nu vor dispărea pentru toții românii, dezbaterile vor arăta ca o perdea de fum lăsată peste România de cine știe ce consilieri de taină ai „liderului suprem“ Liviu Dragnea.

Mai mult, conducătorii vremelnici ai României merg cu declarații de război la adresa Uniunii Europene în Parlamentul European, vizând exclusiv câștiguri de imagine în plan politic intern. Suspendarea parcursului democratic al României spre un stat de drept consolidat, într-o perioadă în care Occidentul se confruntă cu mișcări politice și sociale a căror rezolvare necesită mulți ani și multă inteligență, înseamnă aruncarea cu bună știință a tuturor românilor într-o beznă.

Orice subiect poate fi dezbătut, iar punctele de vedere contradictorii sunt firești în cadrul democratic. Cu toate acestea, a pune sub semnul întrebării viitorul României în Europa, din care facem parte și pentru care a lucrat o întreagă generație de politicieni și diplomați, semnifică o întoarcere nepermisă a cursului istoriei pe care ni l-am ales după Decembrie 1989.