Surse: Abia în iunie va fi clar dacă OMV Petrom trebuie să plătească taxa de solidaritate UE în România

â

Conform unui regulament european, unele companii de pe piața energiei vor trebui să plătească o „taxă de solidaritate”, pentru a compensa câștigurile obținute ca urmare a războiului din Ucraina.  

„România a transpus legislația europeană și toată companiile vor intra în analiză după depunerea bilanțurilor, până la 25 iunie. Astfel, situația legată de obligațiile OMV Petrom va fi clarificată la 25 iunie. Precizăm că toate companiile din energie sunt supuse legislației însă foarte puține dintre ele se pretează taxei de solidaritate”, au declarat surse guvernamentale.

Miza este un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare, respectiv pe acele câştiguri care anul trecut și anul acesta vor depăşi cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021. 

Regulamentul european a fost adoptat în octombrie anul trecut. UE a lăsat la latitudinea statelor nivelul taxei, care nu are însă voie să fie mai mică de 33% din baza de calcul, care este reprezentată de acele profituri excedentare.