Superyachtul de 200 de milioane de dolari al oligarhului rus Medvedchuk va fi vândut la o licitație în beneficiul Ucrainei

yacht

Un superyacht în valoare de 200 de milioane de dolari deținut de Viktor Medvedchuk, un oligarh și prieten al lui Vladimir Putin, care se află sub incidența unor sancțiuni, va fi vândut la licitație după ce a fost confiscat în Croația la începutul acestui an.

Guvernul ucrainean a declarat că o instanță croată a decis ca iahtul Royal Romance de 92,5 metri al lui Medvedchuk să fie transferat către Agenția ucraineană de recuperare și gestionare a activelor (Arma), care a declarat că va „păstra valoarea economică prin vânzarea acestuia la licitație”.

Aceasta ar fi prima vânzare de acest fel în numele poporului ucrainean de când guvernele occidentale au impus restricții asupra activelor a sute de oligarhi după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, un politician ucrainean pro-Kremlin, a fost arestat în Ucraina în aprilie și predat Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri în septembrie. El este adesea numit „prințul întunecat” al politicii ucrainene, iar Putin este nașul fiicei sale Daria.

Arma, o ramură specială a guvernului ucrainean însărcinată cu „găsirea, urmărirea și gestionarea bunurilor provenite din corupție”, a declarat că agenții săi au zburat în Croația și „au inspectat iahtul confiscat, aparținând membrilor familiei unui deputat al poporului și a unuia dintre liderii unei forțe politice interzise în Ucraina”.

„Arma a căutat bunul specificat în cadrul procedurilor penale și, ulterior, după impunerea confiscarii, a primit proprietatea de elită pentru a păstra valoarea economică prin vânzarea acesteia la licitație”.

Poliția croată a percheziționat iahtul luna trecută în numele FBI, potrivit ziarului croat Jutarnji list. Acesta a relatat că un tribunal din Split a aprobat o cerere de mandat de percheziție din partea Departamentului de Justiție al SUA la 15 noiembrie și a confirmat că percheziția a avut loc la 19 noiembrie. Judecătorul Dinko Mešin ar fi declarat ziarului că mandatul de percheziție îi viza pe Medvedchuk și pe soția sa, Oksana Marchenko, în legătură cu presupusa spălare de bani.

Royal Romance, care a fost construit de antreprenorul olandez Feadship în 2005, are cabine pentru 14 persoane și spațiu pentru 21 de membri ai echipajului, precum și o piscină de 4 metri lățime cu „cascadă care curge în cascadă peste pupa”.

În septembrie, un superiacht de 72,5 metri confiscat de la un oligarh rus aflat sub sancțiuni, Dmitri Pumpyansky, a fost vândut la licitație unui cumpărător neprecizat pentru 37,5 milioane de dolari, în prima vânzare de acest tip de când Rusia a invadat Ucraina.